به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
وَ إِمامَتَنا أَماناً مِنَ الْفُرْقَةِ
در اینجا عبارت وَ إِمامَتَنا عطف به عبارت فَفَرَضَ اللّه در ابتدای این فراز میباشد. حضرت زهرا سلاماللهعلیها در اینجا بیستوپنج حُکم از احکام اسلامی را بیان فرمودهاند؛ منظور از احکام فقط احکام عملی نیست و شامل اعتقادات نیز میباشد از جمله امامت؛ خداوند متعال امامت را برای امنیّت از اختلاف واجب کرده است. حضرت زهرا سلاماللهعلیها جزو اهلبیت علیهمالسلام هستند که خداوند متعال آیهی تطهیر(1) را در شأن ایشان نازل کرده است و پیامبر صلیاللهعلیهوآله زیر کسا و عبایشان، ایشان را دعا فرمودهاند. بنابراین در اینجا که حضرت میفرمایند: امامت ما اهلبیت، خود ایشان هم جزو ائمه اطهار و ام الائمه النقبا علیهمالسلام یعنی مادر پیشوایان، غِیبدان هستند. وقتی مادر آنها هستند و پیامبر صلیاللهعلیهوآله نیز خطاب به ایشان فرمودهاند:
فَدَاهَا اَبُوهَا(2) ، فاطمه أُمَّ أَبِیهَا (3)
یعنی حضرت فاطمه سلاماللهعلیها هم مُبلّغ پدرشان و مقام رسالت و امامت ایشان، هستند و نیز محور امامت هستند و هم اینکه در شاگردی به همراه امیرالمؤمنین علیهالسلام به صورت یکسان، بهترین هستند؛ در جاهای مختلف نقل شده است که هر دوی ایشان، هم کفو یکدیگر هستند و اگر یکی نبود، دیگری را هم کفوی نبود. بنابراین ایشن جزو دستگاه و تشکیلاتِ امامت هستند.
در تشکیلات سیاسی امروز نیز وقتی مقامات را میشمارند، در کنار مقامات علنی و ظاهری از جمله رهبر، وزیر، نماینده و ...، برخی از مقامات در چارت ظاهری، مقامی ندارند اما مقامی به مراتب بالاتر دارند و جزو بهترین مشاوران و تصمیمگیران میباشند. حضرت زهرا سلاماللهعلیها مشابه این مقام را در دین دارا بودند و لذا میفرمایند:
وَ إِمامَتَنا أَماناً مِنَ الْفُرْقَةِ
امامت ما موجب جلوگیری از پراکندگی شما میشود.

حال خطر این پراکندگی چیست؟ این است که مخالفان آنها را از میان بر دارند. زیرا اگر امامت را قبول کنند، متّحد میشوند. قرآن هم میفرماید:
وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمیعاً وَ لا تَفَرَّقُوا
یکی از معانی بِحَبْلِ اللَّهِ، ائمه اطهار علیهمالسلام هستند. یعنی به ریسمان خدا که ائمه اطهار هستند، چنگ زده و متفرق نشوید؛ حضرت زهرا سلاماللهعلیها هم میفرمایند: «امامت ما، امنیّت است.» به لحاظ طبیعی امنیّت یکی از مهمترین اهداف بشر است، برای همین داریم:
أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ (4)
و نیز داریم:
الْإِسْلَامَ هُوَ التَّسْلِیمُ وَ التَّسْلِیمَ هُوَ الْیقِینُ وَ الْیقِینَ هُو التَّصْدِیقُ وَ التَّصْدِیقَ هُوَ الْإِقْرَارُ وَ الْإِقْرَارَ هُوَ الْعَمَلُ وَ الْعَمَلَ هُوَ الْأَدَاء (5)
و اسلام که اسم تمام دینها است به معنی ورود در امنیّت است. در قرآن هم آمده است:
إِنَّ الدِّینَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلام (6)
بنابراین این عبارت أَماناً مِنَ الْفُرْقَةِ یعنی امنیّت از تفرّق و تشطط، زیرا وقتی گروهی رهبران مشترک داشته باشند از افتراق نجات پیدا میکنند.
وَالْحَمْدُ للَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ
منابع
1) إِنَّما يُريدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهيرا؛ الاحزاب (33) آیه 33
2) قَالَ صلیاللهعلیهوآله فَعَلَتْ فِدَاهَا أَبُوهَا ثَلَاثَ مَرَّاتٍ لَيْسَتِ الدُّنْيَا مِنْ مُحَمَّدٍ وَ لَا مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ وَ لَوْ كَانَتِ الدُّنْيَا تَعْدِلُ عِنْدَ اللَّهِ مِنَ الْخَيْرِ جَنَاحَ بَعُوضَةٍ مَا سَقَى مِنْهَا كَافِراً شَرْبَةَ مَاءٍ ثُمَ قَامَ فَدَخَلَ عَلَيْهَا؛ الأمالي( للصدوق)، النص، ص: 235
3) أَقُولُ رُوِيَ فِي مَقَاتِلِ الطَّالِبِيِّينَ بِإِسْنَادِهِ إِلَى جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ علیهالسلام أَنَّ فَاطِمَةَ سلاماللهعلیها كَانَتْ تُكَنَّى أُمَّ أَبِيهَا؛ بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج43، ص: 19
4) الرعد (13) آیه 28
5) الكافي (ط - الإسلامية)، ج2، ص: 46
6) آلعمران (3) آیه 19

|