به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
متن سوال:
با سلام سوالی داشتم در خصوص واقعهی عاشورا ممنون میشوم اگر جوابی با مدرک از کتب شیعه به من بدهید.
واقعه عاشورا در هر سال دوباره عیناً اتفاق میافتد و امام زمان علیهالسلام آن را میبینند یا اینکه همان اتفاق را امام اراده میکند و میبیند یعنی بصورت ضبط شده میبیند (یک چیز اتفاق افتاده را میبیند یا دوباره اتفاق میافتد) لطفا مدارک و مستندات را اعلام بفرمایید. با تشکر فراوان
متن پاسخ:
با عرض سلام خدمت شما کاربر گرامی
واقعهی عاشورا یک بار اتفاق افتاده است ولی امام زمان علیهالسّلام به واسطهی علم الهی که در اختیار دارند، این حادثه را به وضوح میبینند و هیچگاه این مصیبت برای ایشان کهنه نمیشود؛ اما این که کیفیت این دیدار چگونه و تعداد آن چندبار است، به روشنی برای ما معلوم نیست و فقط با مراجعه به روایات معصومین علیهمالسلام، گوشههایی از آن برای ما مشخص میگردد.
مثلاً در زیارتی منسوب به امام زمان علیهالسّلام که به زیارت ناحیه مقدسه معروف گشته است، حضرت ولی عصر علیهالسّلام خطاب به جدّ شهیدشان میفرمایند:
فَلَئِنْ أَخَّرَتْنِى الدُّهُورُ ، وَ عاقَني عَنْ نَصْرِك َ الْمَقْدُورُ ، وَ لَمْ أَكُنْ لِمَنْ حارَبَك َ مُحارِباً، وَ لِمَنْ نَصَبَ لَك َ الْعَداوَةَ مُناصِباً ، فَلاَ نْدُبَنَّك َ صَباحاً وَ مَسآءً ، وَ لاََبْكِيَنَّ لَك َ بَدَلَ الدُّمُوعِ دَماً ، حَسْرَةً عَلَيْك َ ، وَ تَأَسُّفاً عَلى ما دَهاك َ وَ تَلَهُّفاً... (بحار الأنوار (ط - بيروت)، جلد98، صفحه 231)
اگرچه زمانه مرا به تأخير انداخت و مُقدَّرات الهى مرا از يارىِ تو بازداشت و نبودم تا با آنان كه با تو جنگيدند بجنگم و با كساني كه با تو اظهار دشمنى كردند خصومت نمايم، (در عوض) صبح و شام بر تو مويِه ميكنم، و به جاى اشك، براى تو خون گريه ميكنم از روى حسرت و تأسّف و افسوس بر مصيبتهائى كه بر تو وارد شد...

در روایات بسیاری، عملکرد دیگر ائمه علیهمالسّلام در روز عاشورا و در مصیبت امام حسین علیهالسّلام بیان شده است. مثلاً در مورد امام صادق علیهالسّلام داریم: از عبد اللَّه بن سنان نقل است كه گفت: من در روز عاشورا به حضور حضرت امام جعفر صادق عليهالسّلام مشرف شدم و آن بزرگوار را ديدم كه رنگش تغيير نموده و اشك هايش نظير لؤلؤ از چشمان مقدسش فرو مي ريزد، خدمتشان عرض کردم: يا بن رسول اللَّه براى چه گريان هستید؟ خدا چشمان شما را گريان نكند! در جوابم فرمودند: مگر تو غافلى، آيا نميدانى كه حسين بن على عليهالسّلام در يك چنين روزى دچار مصيبت گرديد.
عرض کردم: اى آقاى من، روزه گرفتن روز عاشورا چه صورتی دارد؟ فرمودند: روزه بگير، ولى شب نيت آن را نكن. افطار كن ولى نه از روى شماتت.
يك روز كامل را روزه نگير: بلكه يك ساعت بعد از نماز ظهر يك شربت آب بياشام، زيرا در يك چنين وقت بود كه جنگ و جدال از آل رسول علیهم السلام دست برداشت و ابتلاء آنان خاتمه يافت. در صورتى كه تعداد سى جنازه از مردان ايشان روى زمين افتاده بود و اين مصيبت براى پيامبر خدا صلّىاللَّهعليهوآله خيلى ناگوار بود. اگر آن روز رسول خدا صلّىاللَّهعليهوآله در دنيا زنده بودند شخصاً در عزاى آنان مىنشستند. راوى ميگويد: امام جعفر صادق عليهالسّلام بقدرى گريه كرد كه محاسن شريفشان به وسيلهی اشکهايشان تَر شد. (بحار الأنوار (ط-بيروت)، جلد45، صفحه 63)
از طرفی بین امام زمان علیهالسّلام و امام حسین علیهالسّلام ارتباط خاصی برقرار است؛ و در آیات و روایات ایشان را منتقم خون اباعبدالله الحسین علیهالسّلام نامیدهاند؛ و غم و غصهی جهانیان در مصیبت کربلا جز به دست انتقامگیر حضرت ولی عصر عجّلاللهتعالیفرجه پایان نمییابد.
مثلاً در دعاى ندبه، از اوصاف حضرت مهدى علیهالسّلام، خونخواهى سيدالشهدا علیهالسلام بيان شده است: أين الطّالب بدم المقتول بكربلا
یا اینکه شعار یاران ایشان در هنگام ظهور "يالثارات الحسين" بیان شده است.
و نیز در تفسير شيخ فرات بن ابراهيم كوفى روايت است از حضرت باقر عليهالسّلام كه فرمودند در تفسير آيه شريفه: وَ مَنْ قُتِلَ مَظْلُوماً فَقَدْ جَعَلْنا لِوَلِيِّهِ سُلْطاناً ... میفرمایند كه آن مظلوم كشته شده حسين عليهالسّلام است؛ "فَلا يُسْرِفْ فِي الْقَتْلِ إِنَّهُ كانَ مَنْصُوراً" در ادامه میفرمایند: خداوند مهدى عليهالسّلام را منصور ناميد، همان گونه که پیامبر اسلام صلّىاللَّهعليهوآله را "احمد، محمّد و محمود" ناميده شده و چنان چه عيسى عليهالسّلام "مسيح" ناميده شد.
و چه بسا به خاطر این ارتباط ویژه، بین این دو معصوم، تحمل مصیبت یکی بر دیگری گرانتر و سنگینتر باشد.
آجرک الله یا صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجک الشریف فی مصیبت جدک الحسین علیه السّلام
خدانگهدار

|