به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
دعای افتتاح
سپاس خدای را كه فرمان و سپاسش در آفریدگان جاری است
دعای افتتاح از دعاهای شبهای ماه رمضان است که محمد بن عثمان از نایبان خاص امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف آن را نقل کردهاند. این دعا با اسناد محکم در کتب بزرگان دین آمده است. سید طاووس در اقبال الاعمال، شیخ طوسی در کتاب مصباح المتهجد و علامه مجلسی در زاد المعاد این دعا را تایید نمودهاند. سبب نام گذاری این دعا با نام افتتاح آن است که این دعا با حمد خداوند و با این کلام آغاز میشود: «اَللّهُمَّ اِنّی اَفْتَتِحُ الثَّنآءَ بِحَمْدِکَ: بار خدایا من ثنای تو را با حمدت آغاز میکنم.» همان طور که گفته شد دعا با حمد و ستایش خداوند آغاز میشود و سپس به انتخاب راه درست تاکید میکند: «الْحَمْدُ لِلَّهِ بِجَمِيعِ مَحَامِدِهِ كُلِّهَا، عَلَى جَمِيعِ نِعَمِهِ كُلِّهَا. الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي لا مُضَادَّ لَهُ فِي مُلْكِهِ، وَ لا مُنَازِعَ لَهُ فِي أَمْرِهِ، الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي لا شَرِيكَ لَهُ فِي خَلْقِهِ، وَ لا شَبِيهَ لَهُ فِي عَظَمَتِهِ سپاس خدای را با همه ستودنیهایش، بر تمام نعمتهایش، سپاس خدای را كه در فرمانروایی رقیبی ندارد، و برای او در كارش نزاع كنندهای نیست، سپاس خدای را كه در آفرینش شریكی ندارد، و در بزرگی شبیهی برای او نیست.»

سپس از رحمت و غضب حکیمانهی خداوند سخن میگوید و از خدا میخواهد با وجود گناهان بنده بر او رحم آورد: « خدایا بخششت از گناهم، و گذشتت از خطایم، و چشمپوشیات از تجاوزم، و پردهافكنیات بر كردار زشتم، و بردباریات از فراوانی جرمم از آنچه كه از خطا و گناه عمدیام بود مرا به طمع انداخت...» ولی باز امید به رحمت خداوند ما را بر آن میدارد که بی ترس و واهمه از خدایمان بخواهیم و اگر دعایمان استجابت نشد آن را یا در حکمتش بدانیم یا نتیجه کبر و بی توجهی خویشتن خویش: «اگر برآورده شدن حاجتم تأخیر افتاد، از روی نادانی بر تو عتاب ورزیدم، با آنكه شاید به تأخیر افتادن روا شدن حاجتم برایم بهتر باشد،...» در ادامهی دعا حمد و سپاس خداوند را با ذکر صفات رحمانیه و بزرگوارانه اش ادامه میدهیم و میخوانیم: «الْحَمْدُ لِلَّهِ قَاصِمِ الْجَبَّارِينَ، مُبِيرِ الظَّالِمِينَ، مُدْرِكِ الْهَارِبِينَ، نَكَالِ الظَّالِمِينَ، صَرِيخِ الْمُسْتَصْرِخِينَ، مَوْضِعِ حَاجَاتِ الطَّالِبِينَ، مُعْتَمَدِ الْمُؤْمِنِينَ....، سپاس خدای را كه درهم شكننده گردنكشان، نابودكننده ستمكاران، دریابنده گریختگان، كیفردهنده ستمگران، فریادرس دادجویان، حاجتبخش خواهندگان، تكیهگاه مؤمنان است....»
آن گاه از بهترین نعمتهای خداوند بر روی زمین که همانا پیامبر صلی الله و علیه و آله وسلم میباشد نام میبریم و بر او تک تک اهل بیتش جداگانه درود میفرستیم تا آن زمان که نوبت به آخرین ایشان میرسد: «خدایا درود فرست بر ولی امرت، آن قائم آرزو شده، و دادگستر مورد انتظار، واو را در حمایت فرشتگان مقرّبت قرار ده، و به روح القدس تأییدش كنای پروردگار جهانیان. خدایا او را دعوتكننده به كتابت، و قیامكننده به آئینت قرار ده، او را جانشین خود روی زمین گردان، چنانكه پاكان پیش از او را جانشین خویش قرار دادی، دینی را كه برایش پسندیدهای به دست او پابرجا بدار، و ترسش را به امنیت بازگردان، تا با اخلاص كامل تو را بپرستد.» و از درگاه حضرتش میخواهیم که پیروزی ایشان را نزدیک فرماید.
خواندن این دعا در برخی موارد چون هنگامهی خواندن اذان و قرآن و برخی نعمتهای الهی چون نزول باران توصیه شده است. در ماه رمضان خواندن این دعا بسیار توصیه شده چرا که گفته میشود در این ماه ملائکه دعا را میشنوند و برای صاحب آن استغفار میکنند.
اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَيْكَ فِي دَوْلَةٍ كَرِيمَةٍ تُعِزُّ بِهَا الْإِسْلامَ وَ أَهْلَهُ، وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفَاقَ وَ أَهْلَهُ، وَ تَجْعَلُنَا فِيهَا مِنَ الدُّعَاةِ إِلَى طَاعَتِكَ، وَ الْقَادَةِ إِلَى سَبِيلِكَ، وَ تَرْزُقُنَا بِهَا كَرَامَةَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ. خدایا به سوی تو مشتاقیم برای یافتن دولت کریمهای که اسلام و اهلش را به آن عزیز گردانی، و نفاق و اهلش را به وسیله آن خوار سازی، و ما را در آن دولت از دعوت کنندگان به سوی طاعتت، و رهبران به سوی راهت قرار دهی، و کرامت دنیا و آخرت را از برکت آن، روزیمان فرمایی.

|