درسی از خطابه
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
دانش امر و نهی
پیامبر صلّی الله علیه و آله در فراز دیگری مي فرمايند:
«مَعاشِرَالنّاسِ؛ إِنَّ اللَّهَ قَدْ أَمَرَني وَنَهاني، وَقَدْ أَمَرْتُ عَلِيّاً وَنَهَيْتُهُ (بِأَمْرِهِ). فَعِلْمُ الْأَمْرِ وَالنَّهُي لَدَيْهِ» [14]
«هان مردمان! همانا خداوند مرا فرمان داده و باز داشته و من نیز به دستور او، به علی امر و نهی کرده ام؛ پس دانش امر و نهی در نزد علی است.»
همانا خداوند مرا امر و نهي کرده و من هم به امر خدا به علي امر و نهي کرده ام. هر چه به علي گفته ام به امر خدا بوده و از خود چيزي نگفته ام.
تمام امر و نهي ها، حلال و حرام ها و علم و دانش ها را منسوب به خدا مي دانند.
بازدر ابتدای بخش هفتم، می فرمایند:
«مَعاشِرَالنّاسِ؛ أَنَا صِراطُ اللَّهِ الْمُسْتَقيمُ الَّذي أَمَرَكُمْ بِاتِّباعِهِ، ثُمَّ عَلِيٌّ مِنْ بَعْدي. ثُمَّ وُلْدي مِنْ صُلْبِهِ أَئِمَّةُ الْهُدي» [15]
«هان مردمان! صراط مستقیم خداوند منم که فرمان به پیروی آن داده و سپس علی است و آنگاه فرزندانم از نسل او ، پیشوایان هدایت اند.»
پيامبر اکرم صلّي الله عليه وآله آمده اند به مردم بگويند: بايد خدا ترس باشيد، نبايد مُشرک باشيد و بايد تقوا داشته باشيد، براي رعایت تقوا و بندگي خدا، يک راه و يک الگو داريد. راه و الگو؛ اول منم. اگر من آمده ام که شما را به صراط مستقيم (عبوديت) دعوت کنم؛ صراط مستقيم منم و سپس علی و فرزندانم از نسل او.
در ادامه ی بخش هفتم، چند صفت از صفات خودشان را بیان می فرمایند:
«مَعاشِرَ النّاسِ؛ أَلا وَ إِنّي (أَنَا) النَّذيرُ و عَلِي الْبَشيرُ. مَعاشِرَالنّاسِ؛ أَلا وَ إِنِّي مُنْذِرٌ وَ عَلِيٌّ هادٍ. مَعاشِرَ النّاس؛ (أَلا) وَ إِنّي نَبيٌّ وَ عَلِيٌّ وَصِيّي.» [16]
« هان مردمان! همانا من انذارگرم و علی بشارت دهنده. هان مردمان!همانا که من بیم دهنده ام و علی رهنماست. هان مردمان! همانا که من پیامبرم و علی، وصیّ من است. »
در ابتدای بخش نهم، می فرمایند: «مَعاشِرَالنّاسِ؛ إِنّي قَدْ بَيَّنْتُ لَكُمْ وَأَفْهَمْتُكُمْ» [17]
«هان مردمان ! من پیام خدا را برایتان آشکار کرده و تفهیم نموده ام.»
يکي از اختلافات اساسي بين ما و اهل تسنن اين است که مکتب اهل سنت معتقد است: هر آنچه لازم بوده را پيامبر به مردم فرموده اند و رفته اند.
اما شیعه معتقداست : هر چه لازم بوده را به مردم نفرموده اند؛ مقداري را به مردم فرموده اند و مقداري را که هنوز مردم زمان، فهمش را نداشته اند به أميرالمؤمنين علی عليه السّلام فرموده -اند.
بله؛ همه ی دين را فرموده اند، امّا به چه کسي؟ مثلاً اجرا و قانون حکومت امام زمان عجّل الله تعالي فرجه الشّريف و تمام چيزهايي که ایشان بايد بدانند؛ آيا به مردم فرموده اند؟ خیر، بلکه به أميرالمؤمنين علی عليه السّلام فرموده اند و همين طور ادامه پيدا کرده و به وسيله ی هر امام به امام بعدی سپرده شده است.
در ادامه ی بخش نهم، پيامبر اکرم صلّي الله عليه و آله دوباره به عبوديت خودشان اشاره مي فرمایند:
«أَلا وَ إِنَّي قَدْ بايَعْتُ اللَّهَ وَ عَلِيٌّ قَدْ بايَعَني وَ أَنَا آخِذُكُمْ بِالْبَيْعَةِ لَهُ عَنِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ» [18]
«هشدار! من با خداوند بیعت کرده و علی با من پیمان بسته است و اکنون از سوی خدای عَزَّوَجَلَّ بر امامت او از شمایان پیمان می گیرم.»
آخرين نکته را در بخش یازدهم می فرمایند:
«مَعاشِرَالنّاسِ؛ مَنْ يُطِعِاللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ عَلِيّاً وَ الْأَئِمَةَ الَّذينَ ذَكرْتُهُمْ فَقَدْ فازَ فَوْزاً عَظيماً» [19]
«هان مردمان! هر کس که فرمان بردار خدا و فرستاده ی او و از علی و امامانی که نام بردم، باشد، به رستگاری بزرگ دست یافته است.»
زیرا اطاعت از رسول خدا و از علي عليه السّلام و امامانی که نام بردم، همه در راستای اطاعت پروردگار است.
يعني من و علي و فرزندان او غير از حرف خدا، حرف ديگري نداريم.
|
تاریخ درج: 31/06/1393 | کد مطلب: 7 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1954