مقاله
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
مقاله:
بررسی رابطه ی غدیر و قرآن؛
غدیر واقعه ای است لایق لقب قرآنی!
زیرا نقطه ی آغاز آن با قرآن، همه ی مراحل آن با نزول پی در پی قرآن، تار و پود خطابه اش آمیخته با آیات قران و خاتمه ی آن با حضور قرآن است.
این همه، واقعه ای در سایه سار قرآن را برای ما ترسیم می کند.
کجای تاریخ اسلام را سراغ دارید که در یک ماه بیش از دویست آیه قرآن در فراز و نشیب یک ماجرا نازل شده باشد، یا مورد استناد قرار گرفته باشد؛ و یا کدام خطابه را سراغ دارید که بیش از صد آیه قرآن در آن شاهد آورده شده باشد.
کدام برنامه ی اسلام را می شناسید که دو آیه بسیار مهم قرآن، مستقیما و صریحا معرّف آن باشد:
یک دستور به ابلاغ آن با:
« یآ أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مآ أُنْزِلَ إِلَیْكَ مِنْ رَبِّكَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ یَعْصِمُكَ مِنَ النَّاس »
که با ضمانت الهی به استقبال مبلّغ اعظم غدیر می آید؛
و دیگر، نتیجه ی ابلاغ آن با:
« اَلْیَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دینَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْكُمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَكُمُ الْإِسْلامَ دِیناً »
که امضای خالق جهان را براین ابلاغ عظیم اعلام می نماید.
اکنون، ماجرای سفر یک ماهه ای پیش روی شماست که در هر مرحله ی آن، آیات قرآن نازل شده یا مورد استناد واقع شده است. آیاتی برای آماده سازی فکری مردم در راستای پذیرش و درک مسئله ولایت است، آیاتی به عنوان اوامر مستقیم اعلام ولایت در غدیر نازل گردیده است، آیه هایی از قرآن، خبر از توطئه های پشت پرده ی منافقین و شیاطین دارد و یا به عنوان مقابله در برابر فتنه انگیزی های علنی آنان است و آیاتی به عنوان پاسخ به سوالات مردم درباره ی غدیر است.
سراسر خطبه ی چند ساعته پیامبر صلّی الله علیه و آله در غدیر، آمیخته با آیات قرآن است. چند سوره به طور کامل در متن آن قرائت شده و مورد استناد و تفسیر قرار گرفته است. آیاتی نیز به صراحت در متن خطبه آمده است یا به صورت ضمنی عباراتی در خطابه ی غدیر آمده که اشاره ی آن به آیات قرآن کاملا واضح است.
در کنار این حضور قرآن در غدیر، بیا نات مفصلی در باره ی عظمت قرآن و تفسیر آن و صاحبان چنین مقامی در خطبه ی غدیر به چشم می خورد.
ارتباط عمیق این آیات با اصل واقعه ی غدیر، قابل توجه است.از آن جا که محور سخن در غدیر، ولایت اهل بیت علیهم السّلام است، لذا اوامر خاص مربوط به آن، معرفی دوستان و دشمنان ولایت، نشان دادن مرزهای ولایت و برائت، شناخت مقام والای عصمت و ... ، همه در سایه ی قرآن بیان شده است.
لذا به گونه ای منسجم، غدیر را از متن قرآن استخراج کرده و قرآن را در متن غدیر جای داده است.
در این جا، با انگیزه نشان دادن قرآنی بودن غدیر، در پی اثبات این ادعا هستیم که غدیر، یک ماجرای آمیخته با قرآن است و این، قابل اثبات در همه ی فراز و نشیب های ماجراست که از مدینه آغاز می شود و تا مکه می رود و از آن جا با مراسم حج همراه می شود. با پایان حج، حرکت به سوی غدیر آغاز می شود و با رسیدن به سرزمین خم، پیامبر سخنرانی مفصل خود را برگزار می کنند و سپس مراسم سه روزه ی غدیر آغاز می شود. وقایع متعددی در ارتباط با غدیر در این ایام رخ می دهد تا هنگام خروج از غدیر فرا می رسد. از غدیر تا مدینه وقایعی اتفاق می افتد و با وصول به مدینه هنوز ماجرا پایان نمی یابد، بلکه تا روز رحلت پیامبر صلّی الله علیه و آله، هنوز غدیر در جریان است و آیات قرآن را پشتیبانی می کند.
نتیجه ی این نوشتار می تواند این باشد که غدیر و قرآن، با هم و در کنار یکدیگر مطرح شده اند و باید هر یک را پشتیبان و مفسر یکدیگر بدانیم.
لذا تا ابد افتخار خواهیم کرد که قرآنِ عزیز در آغوش غدیریان است و غدیرِ عزیز با اهل قرآن است. اکنون، هنگام آن است که از تفسیر قرآن به حقایق غدیر نهراسیم و در برابر حقیقتی که در این باره در متن تاریخ دیده می شود، سر تسلیم فرود آوریم و تا ابد افتخار کنیم که قرآنِ ما با غدیر و غدیرِ ما با قرآن است.

|
تاریخ درج: 28/11/1393 | کد مطلب: 10 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1831