معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
قطب الدین راوندی
لآل المصطفى شرف محیط تضایق عن مرامیه البسیط
برای خاندان پیامبر علیهم السلام شرافت عظیمی است که زمین برای فضائل شان کوچک است. (ترجمه قسمتی از اشعار قطب الدین راوندی)
قطب الدین سعید بن عبد الله راوندی در قرن ششم در منطقه ی راوند کاشان در خانواده ای دانشمند به دنیا آمد. پدر و پدر بزرگش هردو از عالمان بزرگ و مفسران حدیث و قرآن بودند و حتی گاهی او را با نسب پدر بزرگش معرفی می کنند.
تحصیلات ابتدایی خود را نزد پدر دانشمندش آغاز کرد و مقدمات علم فقه و حدیث را از ایشان آموخت و پس از آن در محضر استادان بزرگی چون شیخ ابوعلی طبرسی و سید مرتضی رازی کسب علم نمود. مهم ترین استاد ایشان فضل بن حسن طبرسی صاحب تفسیر مجمع البیان بود.
قطب الدین شاگرد ممتاز شیخ طبرسی بود و شیخ بسیار به او نظر داشت و این امتیاز و شایستگی شاگرد به حدی رسیده بود که قطب الدین را با شیخ طبرسی و شیخ را با شاگردش می شناختند. (1)
قطب الدین برای جمع آوری روایات سفرهای زیادی به شهر های مختلف می کرد و در کتاب های حدیث خود از بزرگان شهر های قم، اصفهان، خراسان و همدان روایت کرده است. او علاوه برعلم حدیث، تفسیر و فقه در علوم دیگر چون فلسفه، تاریخ و ادبیات نیز تبحر داشت.
آثار بسیاری در تمام این علوم از ایشان در دست می باشد. کتاب های با ارزش و گران قدری چون فقه القرآن، شرح آیات الاحکام، اسباب النزول را می شود نام برد. معروف ترین کتاب ایشان الخرائج والجرائح نام دارد که این کتاب پیرامون مساله معجزه و شیوه ی زندگی رسول خدا صلی الله و علیه وآله و ائمه اطهار علیهم السلام می باشد.قطب الدین راوندی در عرصه ی علم و ادب نیز تبحر بسیار داشتند.
ایشان به زبان عربی شعر می سرودند و در اشعارش همواره عشق به خاندان اهل بیت علیهم السلام را به تصویر می کشید.
ایشان اشعاری درباره ی غدیر با عنوان غدیریه قطب الدین راوندی دارند که در آن ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام و حقّانیت ایشان را از زبان شعر به تصویر کشیده است.
این عالم فرزانه شاگردان بسیاری را برای مکتب شیعه تربیت کردند که معروف ترین آن ها محمد بن علی معروف به شهر آشوب صاحب معالم العلماء می باشد.(2)

قطب الدین راوندی سال های آخر عمر را در شهر قم سپری کرد. سرانجام در چهاردهم شوال سال 573 قبل از اذان ظهر در گذشت.
پیکر ایشان پس از تشییعی با شکوه در صحن مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها به خاک سپرده شد.(3)
________________________________________
منابع
(1)اعیان الشیعه – سید محسن امین عاملی
(2) معالم العلما- ابن شهر آشوب
(3)ریاض العلما –عبدالله افندی

|
تاریخ درج: 29/06/1394 | کد مطلب: 9 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 987