درسی از خطابه ی غدیر
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
بررسی شخصیت پیامبر صلّی الله علیه و آله و ائمه علیهمالسّلام
مَعاشِرَ النّاسِ، (فَضِّلُوهُ.) ما مِنْ عِلْمٍ اِلاَّ وَ قَدْاَحْصاهُ اللَّهُ فِىَّ، وَ كُلُّ عِلْمٍ عُلِّمْتُ فَقَدْاَحْصَيْتُهُ في اِمامِ الْمُتَّقينَ، وَ ما مِنْ عِلْمٍ اِلاّ وَ قَدْعَلَّمْتُهُ عَلِيّاً، وَ هُوَ الْاِمامُ الْمُبينُ (الَّذى ذَكَرَهُ اللَّهُ فى سُورَةِ يس: وَ كُلَّ شَىْءٍ اَحْصَيْناهُ فى اِمامٍ مُبينٍ).
آنچه در جانشيني پيغمبر اسلام صلّی الله علیه و آله و البته نيابتِ هر كس ديگر معقول است و عقل فطري به آن حكم ميدهد شباهت هرچه بيشتر نائب با منوبٌعنه است. شخصيت پيامبر صلّی الله علیه و آله و ائمهي طاهرين علیهم السّلام را از سه منظر ميتوان بررسي كرد: اخلاق (شامل اخلاق فردي و اجتماعي)، علم و قدرت. به عبارت ديگر اينها مؤلفههايي هستند كه در مطالعهي شخصيت حضرت رسول و ائمهي اطهار، عليهمالسّلام، ميتوان سراغ گرفت.
اخلاق در همه شؤون آن میتواند مطرح باشد. اخلاق فردی یعنی رفتار انسان با خود، اخلاق اجتماعي و چگونگي رفتار انسان با مردم و روابط اجتماعي، اداري و مالي ئ معاملات و تعامل با محیط اطراف، اخلاق در عبادات و ارتباط با خداوند که شامل عبادتهاي فردی و جمعی ميشود و ... .

پیغمبر اکرم صلّی الله علیه و آله برای تبیین امر ولایت و ولی، وصايت و وصی، خلافت و خلیفه، امامت و امام و وراثت و وارث، مفصلاً مشخصههاي اعتقادی، رفتاري و عملی حضرت امیرالمؤمنین علیه السّلام را بیان کردهاند. در اين ميان علم و قدرت ويژگيهاي عمدهاي هستند و مهمتر بين اين دو همانا علم است؛ چرا كه علم در علوم وهبي عين قدرت است و تؤامان قدرت را با خودش همراه ميدارد. به همين خاطر تأکید پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله بر مسألهي علم خيلي بيشتر است و در خطابه ي روز غدير مخصوصاً پيرامون علم اميرالمؤمنين علیه السّلام صحبت كردهاند و دربارهي سه گونهي علوم ايشان سخن گفتهاند؛ يكي علم به شكل عام و آنچه ما معمولاً دانش ميگوييم، دوم علم تفسير قرآن و سوم علم حلال و حرام.
پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله، امامالمتقین را محل نزول اجلال علم بیپایان ولی و نبی میدانند. جايگاه ديگري كه ايشان براي علم کامل و همهجانبه برميشمرند الامامالمبین است که در حقیقت ترجمهي دیگری است برای همان امامالمتقین؛ با اين تفاوت كه امامالمتقين تركيب اضافي است و در آن امام به متقین اضافه شده و متقین به دنبال امام هستند. اما الامامالمُبين تركيب وصفي است و مبین صفت براي امام آمده است.
در عبارت الامامالمُبین دو کلمه صفت و موصوف هستند و هردو الفولام دارند.
إنشاءالله ادامه ی این درس در مقاله ی بعد منتشر خواهد شد.

|
تاریخ درج: 15/07/1396 | کد مطلب: 2 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1154