معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
براء بن عازب
براء بن عازب اهل مدینه بود و پیش از هجرت رسول خدا صلی الله علیه و آله به همراه خانوادهی خویش اسلام را پذیرفت. هنگام ورود پیامبر صلی الله علیه و اله به مدینه سورههای قرآن را فرا گرفته بود. براء به دلیل نوجوانی و کم بودن سن، اجازهی شرکت در جنگهای بدر و احد را نیافت و اولین جنگ او نبرد در غزوهی خندق بود. او با این که در آن هنگام پانزده سال بیشتر نداشت در این جنگ شرکت کرد (المغازی - جلد یک - صفحه ۲۱۶).
براء بن عازب و برادرش در بیشتر غزوات پس از خندق شرکت داشتند. او ارادتی خاص و ویژه به امیرالمومنین علی علیه السلام داشت و هنگامی که رسول خدا صلی الله علیه و اله بعد از برکناری خالد بن ولید، امیرالمومنین علی علیه السلام را برای تبلیغ اسلام به یمن فرستاد، براء او را در این سفر همراهی نمود.
پس از وفات رسول اکرم صلی الله علیه و آله هنگامی که برخی از مردم در سقیفه با خلیفهی اول بیعت کردند، براء بن عازب این خبر را به بنی هاشم رساند و از بیعت با ابوبکر اعلام انزجار نمود. هرچند گفته میشود که در ظاهر و به زور در مسجد از او بیعت گرفته شد.

در دوران خلفا نام او در گروه سپاهیان برخی از فتوحات ری و قزوین و ابهر و زنجان آمده است که به جز زنجان بقیه آنها با تدبیر براء به وسیلهی صلح به دست آمده است (الجمل - صفحه ۱۰۲). به هنگام خلافت امیرالمومنین علیه السلام با ایشان بیعت نمود، ولی در جنگهای جمل و صفین نامی از او نیامده است.
در جنگ نهروان امیرالمومنین علیه السلام او را مامور کردند که از جانب سپاهِ حضرت به نزد خوارج رود و ایشان را به بازگشت به اردوگاه امام دعوت نماید. او موفق شد خوارج را به مدت سه روز بر ترک مخاصمه راضی کند. (خطبی- جلد اول).
از براء بن عازب احادیث نبوی بسیاری به دست ما رسیده است و او را جزو راویان حدیث غدیر میدانند. او بیش از ۳۰۰ حدیث که شخصاً یا با واسطه از پیامبر صلی الله علیه و آله شنیده است روایت کرده است. بخاری ۳۷ حدیث و مسلم ۲۲ حدیث از آنها را در کتابهای خود به عنوان حدیث معتبر آوردهاند.
براء فرزندانی داشت که از میان آنها ربیع، عبید، لوط و یزید را میتوان نام برد که راویان احادیث خود او بودند.
ولی از روزهای پایانی عمر او اطلاعات متناقضی در دست است. برخی مرگ او را در یمن و در زمان معاویه لعنت الله علیه میدانند. گروهی عقیده دارند که او به شهر مدینه بازگشت و در آن جا وفات کرد و گروهی دیگر عقیده دارند که براء در هنگام عاشورا زنده بود ولی افتخار یاری رساندن به فرزند امیرالمومنین علیه السلام را بدست نیاورد و در زمان مصعب بن زبیردر سالهای ۷۱ یا ۷۲ هجری قمری در شهر کوفه در گذشت (الطبقات الکبری- جلد ۶-/تاریخ بغدادی -جلد یک/ معجم الرجال الحدیث- جلد چهارم).

|
تاریخ درج: 14/10/1396 | کد مطلب: 5 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 741