معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
رشید هجری
رشید هجری را منسوب به شهر هجر که در بحرین کنونی واقع شده است میدانند. رشید از بزرگان شیعه و از اصحاب خاص امیرالمومنین علیه السّلام بوده است.
با این که او در زمرهی بزرگانی چون میثم تمار و حبیب بن مظاهر بوده است ولی متاسفانه در کتب تاریخی از زندگی او اطلاع زیادی در دست نیست.
همان طور که گفته شد او از اصحاب خاص امیرالمومنین علیه السّلام بود که حضرت ذرهای از علم منایا و بلایای خود را به ایشان آموختند. طبق روایات شیعه، این علم به طور کلی مجموعهای از معارف الهی است که از طریق پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله به حضرت علی علیه السّلام منتقل شده و بعد ازایشان در اختیار ائمه سلام الله علیهم اجمعین قرار دارد.بخشی از این علوم شامل وقایع آینده تا روز قیامت است که به آن علم «منایا و بلایا» نیز گفته میشود (شیخ طوسی- رجال طوسی- صفحه ۶۳). رشید هجری نیز همانند میثم تمار این افتخار را داشت که امیرالمومنین علیه السّلام دریچهای کوچک از این علم را بر ایشان باز کرده بودند.

حضرت، او را رشید البلایا مینامید و از امام کاظم علیه السّلام روایت داریم که: «رشید هجری از حوادث و وقایع عالم، حیات و مرگ افراد با خبر بود» (علامه مجلسی- بحارالانوار- جلد ۲۲). روزی امیرالمومنین علی علیه السّلام از رشید پرسیدند: «ای رشید چگونه خواهد بود صبر تو وقتی که طلب کند تو را ولدالزنای بنی امیه و دستها و پاها و زبان تو را ببرد؟» رشید بدون مکث پرسید: «یا امیرالمومنین. آیا آخرش بهشت خواهد بود؟»
و حضرت در پاسخ فرمودند : «بلی. تو با من خواهی بود در دنیا و آخرت.» این گونه بود که رشید هجری از نحوهی شهادت خود خبر داشت. (سند ابو حسان عجلی / شیخ مفید - الارشاد) پس از شهادت امیرالمومنین و صلح امام حسن علیهما السّلام زیاد بن ابیه عرصه را بر یاران خاص امیرالمومنین علیه السّلام تنگ کرد، تا آن جا که ما اطلاعات زیادی از زندگی و مبارزات و تبلیغات رشید نداریم و میدانیم او بیشتر آن سالها را مخفیانه میزیست و به تبلیغ شیعه میپرداخت.
سرانجام بر طبق پیش گویی امیرالمومنین علیه السّلام عبیدالله بن زیاد او را دستگیر کرد و از او خواست بر علیه امیرالمومنین شهادت دهد و وقتی موفق نشد که ایمان این مرد بزرگ را سست نماید دستور داد دست و پاها و سپس زبان این انسان بزرگ را قطع کنند و به این وسیله او را به شهادت رساند (شیخ مفید - الارشاد- جلد اول). آرامگاه رشید هجری امروزه با گنبد و بقعهای در نزدیکی پل عباسیه نزدیک شهر کفل در عراق قرار دارد.

|
تاریخ درج: 21/10/1396 | کد مطلب: 6 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1190