درسی از خطابهی غدیر
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
ادامه از شماره قبل
فطری بودن مسئله لعن
اساساً مسألهي ملعونشدن و مغضوبشدن يا نشدن یک مسألهي فطری است، بهخاطر اينکه تولّی و تبرّي ريشه در فطرت دارد و مسألهاي فطری است. انسان کسانی را دوست دارد و دوستانش را نیز دوست ميدارد و کسانی را دشمن دارد و دشمنانش را نیز دشمن میدارد و دوست ندارد.
انسان هم شهوت دارد و هم غضب (شهوت بهمعنای مطلق میل و رغبت منظور است و مُراد از غضب مطلقِ تنفر است). مثلاً آدمي غضب دارد از چیزی که مناسب معدهاش نیست، به چيزي كه مناسب روحيهاش نيست غضب دارد و آن را لعن میکند. یعنی نیروی شهوت كه میل و عشق و محبت هم جزو آن است، بهمعنای مطلق اشتها، و نیروی غضب که همان تنفر ملموس در وجود انسان است دو قوهي درونی آدمي هستند.
بهطور کلی اين دو قوه درون انسان هست و در فطرت او خاستگاه دارد. اصالتاً لعن و غضب ریشه در وجود انسان دارد. این یک مطلب طبیعی است. مگر میشود انسان همهي موجودات را دوست بدارد. البته كه همهي موجودات مخلوقات خدا هستند و از اینجهت که مخلوق خدا هستند مطلوباند اما، موجودات مُختار را که با اختیار خودشان کارهایی انجام میدهند يا نميدهند میشود دوست يا دشمن داشت. ايشان ميتوانند محبت يا نفرت و غضب ما را برانگيزانند. دربارهي جمع محبت و لعن، یعنی طرد و جذبِ تؤامان، ميگوييم اگر اجتماع نقيضين نباشند اما پرواضح است اجتماع ضدین هستند.
اجتماع ضدین هم محالبودنش بهخاطر این است که نهايتاً به اجتماع نقیضین میکشد؛ چون تمام محالات فلسفی و منطقی منتهی میشود به اجتماع نقیضین و اصل امتناع اجتماع نقیضین جزو اصول اولیهي فطری است. در زیارت عاشورا متعدد لعن آمده است. آنها که مخالف زیارت عاشورا هستند و از لعنها شروع میکنند به مخالفت، فيالواقع با امام حسین علیه السّلام مخالفاند. اگر امام حسین علیه السّلام حقیقت درستی هستند، ولَو اینکه امام هم نباشند و تنها کسی بوده باشند که در راه حق و دفاع از خويش کشته شدهاند، پس دشمنان ايشان ملعوناند. خیلی طبیعی است كه اگر دشمنان ايشان ملعون و مغضوب هستند پس دوستانشان محبوباند.

این موضوع از فطرت انسان برميخيزد و نمونههای آن را هم مفصلاً در آیات شريفهي قرآن كريم دیدیم. حالا اینکه منظور آیهها چهکس است و مصادیق آنها کیاناند بحث دیگري است ولی آيات متعددي در قرآن هست كه بر اصل لعن صحه ميگذارند و در روايات هم لعن بهتفصيل آمده است.
در روایات غیر از کسانیکه بهخاطر اعتقادشان لعنت شدهاند، كساني هم هستند كه از منظر اخلاق ملعوناند، مثلاً آنها كه عاق والدین باشند یا مظلمهاي به گردنشان باشد. پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله مسألهي لعن را مطرح میکنند و میفرمایند:
مَلْعُونٌ مَلْعُونٌ، مَغْضُوبٌ مَغْضُوبٌ مَنْ رَدَّ عَلَىَّ قَوْلى هذا وَ لَمْيُوافِقْهُ و بعد حدیث قدسی تلاوت ميكنند که "مَنْ عادى عَلِيّاً وَ لَمْيَتَوَلَّهُ فَعَلَيْهِ لَعْنَتى وَ غَضَبى" و آنوقت يك نتیجهی عملی میگیرند. فيالواقع به مردمی که آنجا جمع شدهاند ميگويند به اعمالتان نگاه كنيد و ببينيد اعمال شما آنگونه اعمالی است که لعن و غضب میآورد یا آنگونه است كه محبت و جذب میآورد؟ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَ اتَّقُوا اللَّهَ، اَنْ تُخالِفُوهُ فَتَزِلَّ قَدَمٌ بَعْدَ ثُبُوتِها، اِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما تَعْمَلُونَ.
پیامبر صلّی الله علیه و آله آيهاي تلاوت ميكنند "وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَ اتَّقُوا اللَّهَ" و بین آن خودشان آن را تفسیر میکنند." اَنْ تُخالِفُوهُ فَتَزِلَّ قَدَمٌ بَعْدَ ثُبُوتِها" و سپس آیه را ادامه میدهد "اِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما تَعْمَلُونَ". هرکس باید نگاه کند که برای فردای خود چه فرستاده است، پرواي الهی پیشه کنید که اگر با علي علیه السّلام مخالفت کنید گامهایتان بعد از اينكه ثابت شده باشند ميلغزند، و خدای متعال دانا است به جزئیات تمام آنچه شما عمل میکنید. یعنی خداوند آگاه است به بغض و حُبّي که نسبت به علی علیه السّلام دارید و موافقت يا مخالفتی که نسبت به من دارید و اینکه آيا شما مغصوب و ملعون هستید.
خداوند متعال آنچیزی را كه شما عمل میکنید ميداند و عمل شما مجسم میشود و فردای قیامت خودتان عملتان را خواهید دید و آنچه كه نسبت به امیرالمؤمنین علیه السّلام مخالفت یا موافقت کردید، همه مورد توجه قرار خواهد گرفت.
در این بخش کوتاه پیامبر صلّی الله علیه و آله هم دربارهي لعن و خشم و غضب حدیث قدسی آوردهاند و هم دربارهي تجسم اعمال صحبت کردهاند و هم اینکه اِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما تَعْمَلُونَ؛ تذكر دادهاند كه خداوند متعال از جزئیات اعمال شما خبر دارد.
و السّلام علیکم و رحمة اللّه و برکاته

|
تاریخ درج: 02/01/1397 | کد مطلب: 7 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1087