قرارهای اخلاقی
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
موضوع: گذشت و نيكي در برابر بدي ----- اعرابي و پيامبر صلی الله علیه وآله
رسول خدا (صلي الله عليه و آله ) فرمودند (نقل به مضمون):
“ بهترين اخلاق دنيا و آخرت، گذشتن از كسي است كه به تو ستم كرده و پيوستن باكسي كه از تو بريده و نيكي با كسي كه به تو بدي كرده و بخشيدن كسي كه تو را محروم ساخته است.”( اصول كافي، ج3، ص166)
كدام يك از ما به عنوان يك مسلمان ميتوانيم از خطاي ديگران بگذريم؟! از آن بالاتر چند نفر از ما قادريم بدي ديگران را با خوبي جبران كنيم و اشتباه و لغزش ديگران را با خوبي و نيكي جواب دهيم؟!
مگر نه اين كه ما را به اين عمل بسيار سفارش كرده اند و ما بايد به آن عمل كنيم؟ مگر نه آن كه وقتي به مطلبي امر شديم، يعني قادر به انجام آن هستيم؟ پس بهانه تراشي نكنيم.
انس بن مالك خدمتگزار پيامبر (صلي الله عليه وآله) ميگويد:
“ روزي با رسول خدا (صلي الله عليه وآله) از صحرا به شهر ميآمديم و از عربي كه كنار بارش ايستاده بود، گذشتيم. مرد عرب همين كه ما را شناخت، بي ادبانه جلو آمد و بي آنكه سلامي كند با بي احترامي گوشه عباي پيامبر را گرفت و به شدت كشيد. طوري كه گردن پيامبر از فشار حاشيه زير عبا خراشيده شد.

عرب گفت: اي محمد! با اين دو شتر خدا كه در دست توست، بار مرا بردار و به شهر برسان. شترها كه مال تو يا پدرت نيست.
پيامبر لحظهاي سكوت كردند و بعد فرمودند: مال ها همه مال خداست و ما بندگان خداييم. اما تو با اين رفتار كه كردي و مرا اين طور آزردي، آیا از آن نترسيدي که من نیز با تو چنین کنم؟
اعرابي گفت: نه.
پيامبر فرمودند: چرا ؟
اعرابي گفت: براي اين كه ميدانم تو بدي را با بدي تلافي نميكني.
پيامبر خدا خنديدند و فرمودند: “الحمدلله”. سپس بارهاي جو و خرماي او را بر شترها بار كرديم و خود پياده تا مقصد رفتيم." (سفينه البحار)
البته نيك ميدانيم اين بدان معنا نيست كه ما مجازيم از رفتار كسي كه در برابر بدي، بدي نميكند, سوء استفاده كنيم. چرا كه گذشت طرف مقابل هرگز مجوزي براي انجام اين رفتار زشت نميباشد.
هم چنين نبايد اين توهم براي ما ايجاد گردد كه با انجام نيكي در برابر بدي، ديگران را به سوء استفاده سوق ميدهيم.

|
تاریخ درج: 30/01/1397 | کد مطلب: 6 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1354