پاسخ یک سوال
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
متن سوال:
سلام لطفا دلایل زنده بودن حضرت حجة بن الحسن عجّل الله تعالی فرجه الشریف را بیان فرمائید؟ با تشکر
متن پاسخ:
ابتدا باید پایههای مورد قبول طرفین را مشخص کنیم، تا بدانیم از چه مستنداتی میتوانیم استفاده کنیم. سپس به استدلال بپردازیم.
وقتی سوال دربارهی حیات امام زمان علیهالسّلام است، بدین معنا است که سوال کننده با مفهوم امام آشنا است و سایر ائمه علیهمالسّلام را نیز قبول دارد؛ سخن پیامبر صلّیاللهعلیهوآله را میپذیرد و نقل ایشان برای وی حجّت است.
بطور خلاصه در جواب سوال مطرح شده میتوان بیان نمود : ما در باور خود به حضور و حیات کنونی امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف، علاوه بر آیات و روایات (ادله نقلی)، از ادله عقلی همچون قاعده ضرورت استمرار هدایت الهی نیز بهره میگیریم. (همان قاعدهای که تعیین حجت الهی بر مردم را بر موسی علی نبینا و آله و علیه السلام در دوره کوتاه چهل روزه ضروری کرد. اگر رها کردن مردم تنها در چهل روز، امری ناروا تلقی میشود، آیا میتوان درباره خداوند حکیم و آگاه بر نفوس و رفتار آدمیان چنین باور داشت که او آدمیان را در این دوازده سده بدون رهبر و پیشوا رها کرده است؟!)
ادله نقلی اثبات حیات امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف به دو دو دسته قرآن و سنت قابل تقسیم است که برای رعایت اختصار، به یک مورد از آیات قرآن و یک مورد از روایت نبوی اشاره میکنیم. در سوره مبارک قدر، از نزول قرآن در شب قدر که بر هزار ماه برتری دارد، سخن به میان آمده و در تبیین ارزش این شب آمده است که فرشتگان و برترین آنها یعنی روح، با امر و فرمان الهی برای انجام هر امری فرود میآیند و تا سحرگاه، سلام و تحیت به ارمغان میآورند: «تَنَزَّلُ الْمَلَائِکةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کلِّ أَمْرٍ سَلَامٌ هِی حَتَّی مَطْلَعِ الْفَجْرِ»؛ پرسش مهم در برخورد با این آیات آن است که فرشتگان، به کجا و نزد چه کسی فرود میآیند و آن امور حکیمی که در شب قدر جدا شده و تبیین میگردد، چیست؟ چنین پرسشی به ذهن یاران امامان معصوم علیهم السلام رسیده و پاسخ آن را جویا شدهاند. ائمه علیهم السلام در پاسخ شیعیان فرمودند: مقدرات سال، در شب قدر مشخص شده و فرشتگان در هر دوره نزد امام معصوم و حجت الهی فرود میآیند.
با پذیرش فرود فرشتگان و ملاقات آنان با انسان کامل، ضرورت وجود امام و حجت خداوند در هر دورانی اثبات میشود.
پیدا است در دوران پس از شهادت امام حسن عسکری علیه السلام تا دوران ما، تنها مصداق آن انسان کامل که فرشتگان و برترین آنها یعنی روح، فیض دیدار او را در شب قدر دارند، امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف است. این امر، لزوماً به معنای بقا و حیات مستمر آن امام است.

همچنین جابر بن سمره بن جندب از رسول اکرم صلی الله علیه و آله این روایت را نقل کرده است: «لایزال الإسلام عزیزاً إلی اثنی عشر خلیفة. کلهم من قریش»
با توجه به دلالت این روایت بر دوازده جانشین پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم که همگی از قریش بوده و مایه عزت اسلام خواهند بود و عدم انطباق کامل این ویژگیها بر هیچ یک از سه خلیفة اول، خلفای اموی و عباسی، متکلمان شیعه از این روایت به عنوان شاهدی زنده و گویا بر حقانیت اعتقاد شیعه مبنی بر امامت و خلافت دوازده امام، استفاده میکنند. از این روایت که ظاهر آن تسلسل دوازده جانشین پیامبر است، به ضمیمه روایاتی بیان میدارند مهدی از نسل فاطمه است، میتوان دریافت که مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرزند امام حسن عسکری علیه السلام بوده و دوازدهمین جانشین پیامبر به شمار میرود.
با چنین استنتاجی حیات امام عصر از زمان ولادت تاکنون اثبات خواهد شد؛ زیرا از یک سو در این روایت، از دوازده خلیفه و جانشین سخن به میان آمده و از سویی دیگر، چنین شماری با ویژگیهای پیشگفته تنها بر امامان شیعه علیهم السلام قابل انطباق است.
همانگونه که ذکر شد علاوه بر آیات و روایات، بصورت عقلی نیز این مطلب قابل اثبات است. خداوند انسان را مختار آفرید و از آنجا که این احتمال همواره وجود دارد که انحراف و دشمنی و بیعدالتی در میان مردم راه یابد، لذا خداوند برای هدایت مردم و بازداشتن آنان از کژی، رفع دشمنیها، برقراری عدالت و اتمام حجت، پیامبران را به سوی آنان فرستاد. قرآن، بارها از این سنت یعنی سنت ارسال پیامبران به عنوان سنت تخلف ناپذیر یاد کرد؛ به گونهای که در قرآن تصریح شده است که به فاصلهای نه چندان زیاد، پیامبران به سوی مردم گسیل شدند و هیچ امتی نیست، مگر آنکه پیامبری هشدار دهنده برای آنان فرستاده شده است (إِنَّا أَرْسلْنَک بِالحَقِّ بَشِیراً وَ نَذِیراً وَ إِن مِّنْ أُمَّةٍ إِلا خَلا فِیهَا نَذِیرٌ. سوره فاطر آیه ۲۴). بر اساس سنت حکیمانه ارسال پیامبران، نوبت به پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله رسید که با آوردن دین و نظامنامه کامل زندگی، کتاب وحی و تشریع برای همیشه بسته شد (ما کانَ مُحَمَّدٌ أَبا أَحَد مِنْ رِجالِکُمْ وَ لکِنْ رَسُولَ اللّهِ وَ خاتَمَ النَّبِیِّینَ وَ کانَ اللّهُ بِکُلِّ شَیْء عَلِیماً . سوره احزاب آیه۴۰). پیامبر خاتم تنها بیست و سه سال مسؤولیت هدایت مردم را بر عهده داشت.
حال پرسش این است که تکلیف مردم تا روز قیامت که ممکن است هزاران سال به طول انجامد، چه خواهد شد؟
منش و حکمت استوار خداوند، اقتضا دارد که امت اسلامی ـ بلکه همه امتهای جهان ـ را طی هزاران سال پس از رحلت آخرین پیامبر بدون وجود جانشین زندهای تا روز رستاخیز رها نکند. از طرفی، همانگونه که اهلبیت علیهم السلام بارها تأکید کردهاند قرآن، کتاب صامت است و باید برگزیدگان الهی در جایگاه مفسّر و قیم آیات، آن را به نطق آورده و برای مردم تفسیر کند؛ لذا مردم همواره برای رفع مخاصمات و اختلافات فکری و عقیدنی و مشخص ساختن اندیشههای صواب از خطای خود، به امامان و پیشوایان نیاز دارند. بر همین اساس، شیعه بر ضرورت استمرار وصایت و امامت پس از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تا روزی که نظام کنونی هستی برقرار است، تأکید داشته و معتقد است هیچگاه زمین خالی از حجت الهی نخواهد بود؛ از این رو، در روایات معصومین علیهم السلام، از اصل وجود حجت خداوند بر زمین به عنوان اصلی حتمی و تخلف ناپذیر یاد شده و تأکید شده که بدون حجت الهی، زمین، اهلش را فرو خواهد برد. و اگر در زمین تنها دو نفر باقی بمانند، لزوماً یکی از آنان باید حجت خداوند باشد.
علاوه بر ادله عقلی و نقلی فوق، تجربه دیدار عالمان وارسته و اشخاص صالح دیگر که به فیض دیدار امام زمان عجل الله تعالی فرجه نایل آمده و دیدار آنان در منابع اصیلی همچون بحارالانوار، النجم الثاقب، منتهی الامال و... نقل شده است، شاهد دیگری بر این مدعاست.
در صورتی که باز نقطهی ابهامی در پاسخ وجود داشت، لطفا آن را با ما در میان بگذارید.
خدا نگهدار

|
تاریخ درج: 30/02/1397 | کد مطلب: 3 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1189