معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
عبدالواحد تمیمی آمدی
ابوالفتح عبدالواحد تمیمی آمدی از علمای قرن ششم هجری قمری است که در شهر آمد از دیار بکر کردستان ترکیه میزیست. او که ملقب به سید ناصحین میباشد قاضی شهر آمد و از محدثین شیعه بوده است.
این نویسنده و عالم بزرگ را بیشتر به واسطهی کتاب گرانقدری میشناسیم که از خود نویسنده معروف تر است: کتاب غرر الحکم و درر الکلم که مجموعه ای از گفتارهای امیرالمومنین علی علیه السلام است که از کتب مشهوری چون نهج البلاغه جا مانده است.
از آن جایی که عبدالواحد آمدی را جزو شاگردان احمد غزالی آوردهاند گروهی بر شیعه مذهب بودن او شک کرده اند ولی بزرگانی چون علامه مجلسی و میرزا عبدالله افندی او را شیعه مذهب نامیده و در کتب خود از احادیث او استفاده کرده اند ( بحارالانوار علامه مجلسی- جلد ۱).
عبدالواحد آمدی که استاد ابن شهر آشوب بوده است روش گرد آوری و تدوین سخنان کوتاه امیرالمومنین علیه السلام را در این کتاب بر اساس ترتیب حروف الفبا آورده است ( ریاض العلما – افندی- جلد ۳).

خود در مقدمهی این کتاب دلایل تدوین و گرد آوری این اثر را به این گونه بیان کرده است:«آنچه مرا بر تألیف این احادیث واداشت، به درستی چیزی بود که ابوعثمان جاحظ را خوشحال ساخته بود و آن، صد واژه از واژگانی بود که دربردارنده انواع سودها و بخشاینده لذتها به گوشها بود، و آن کلمات را جاحظ از کلمات امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب گرد آورده بود. من همین که آن را از جاحظ دیدم، خندیدم و پیش خود گفتم، عجبا! پناه بر خدا از این مرد! با اینکه او دانشمند زمان و یگانه در میان عالمان است، با آن سابقه دانش و اوج بلندش در علم چه شده است که از ماه تمام روشن، چشم پوشیده و از بسیار به کم ساخته است؟ پس از آن بر آن شدم از سخنان آن حضرت گرد آورم و برخی از حکمتها و اندکی از بسیار از سخنان آن حضرت را که سخنوران جهان و حکیمان دوران از آوردن مانندش ناامیدند، گرد آوردم.»
به گفته آمدی، خود علی بن ابی طالب درباره دانش خویش نقل کردهاند:«بدانید میان دو پهلوی من دانش بی شماری انباشته شده است، چه میشد اگر بردارنده و نگهدارنده پیدا میکردم و کمی دوش دل را از این بار گران الهی سبک میکردم.» ( مقدمه کتاب غررالحکم و دررالکلم).
عبدالواحد آمدی خود در مقدمهی کتاب غررالحکم و دررالکلم آورده که برای خلاصه کردن مطلب خود اسناد احادیث را از انتهای کتاب حذف کرده است و این حذف سند متاسفانه اشتباهی بود که باعث شد برخی علما این کتاب رامعتبر نمیدانند.
از آثار دیگر این نویسندهی بزرگ به کتابهای الاحکام من قصه سیدالانام و جواهر فی الحکم میتوان اشاره نمود.
زمان فوت این عالم دقیقا مشخص نیست ولی حدود آن را سال۵۵۰ هجری قمری دانستهاند.

|
تاریخ درج: 01/04/1397 | کد مطلب: 8 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 646