قرارهای اخلاقی
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
قناعت ----- بخيل
«ثعلبهبن حاطب» يكي از ياران پيامبراكرم صلّی الله علیه و آله بود كه بسيار به خدمت حضرتش ميآمد. او بسيار نيازمند و فقير بود. روزي به محضر رسولخدا صلّی الله علیه و آله آمد و عرض كرد: «اي حبيب خدا! از خدا بخواه تا گشايشي در زندگي و امر معاشم بفرمايد.» پيامبر خدا فرمودند:
«آيا من الگويي شايسته براي شما نيستم؟ سوگند به آن خدايي كه جانم در دست اوست، اگر بخواهم كه اين كوهها برايم طلا و نقره شوند، خواهند شد.»
چون ثعلبه اين سخنان را شنيد، محضر پيامبر را ترك كرد، اما در روزي ديگر خدمت آن حضرت آمد و دگربار درخواست خود را تكرار كرد. اينبار پيامبراكرم صلّی الله علیه و آله از خداوند خواست گشايشي در حق ثعلبه بفرمايد. خداوند نيز دعاي پيامبرش را اجابت نمود.
پس از اندك زماني ثعلبه چنان متمكن و ثروتمند گرديد كه صحراي مدينه گنجايش گوسفندهاي او را نداشت! لذا ديگر ثعلبه به مدينه نميآمد، به اطراف مدينه روي آورده بود و نمازهاي جمعه و جماعت را ترك كرد. حتي هشدارهاي پيامبر او را فايده نبخشيد. سرانجام كار به جايي رسيد كه حكم زكات را در مورد اموال و گوسفندانش، «باجگيري» خواند و بدين طريق تمام پيمانهاي خود را با خدا و رسولش، به فراموشي سپرد!

به راستي آن چيزي كه ثعلبه را بيدين كرد و به اين پايه رسانيد كه واجباتش را ترك گويد، چه بود؟
در جايي كه خداوند نعمت فراوان به او ارزاني نمود و به درخواست پيامبر گرامي او را متمكن ساخت، آيا روا نبود وضعيت قبلي خود را فراموش نكند و ناسپاسي را شيوه خود ننمايد؟! او در اين بهرهمندي و توانايي، فقر خود را فراموش كرد و جايگاه خود را از خاطر برد.
نكتهي ديگر آنكه بخل گريبان او را گرفت و به او اجازه نداد حق خدا را ادا كند. او بخشش از مالش را دوست نميداشت و يادي از فقراء و مستمندان نميكرد و اين كار او را تا مرز بيديني كشاند. او از اين امر غافل شد كه، خداوند او را غني ميكند، نه امساك ورزيدن او نسبت به مال و دارايياش.
پيامبر صلّی الله علیه و آله فرمودند كه: «البُخْلُ شَجَرَهّ فِيالنّارِ، أغْصانُها فِيالدْنيا، مَنً تَعَلَّقَ بِغُصْنٍ مِنْها قادَهُ ذلِكَ اِليَ النّارِ.» (بحارالانوار، ج 73، ص 303.)
«بخل همچون درختي از آتش جهنم است كه شاخههاي آن در اين دنيا ميباشد، هركس به شاخهاي از آن آويزان شود، شاخه او را به داخل آتش جهنم ميكشاند.»
در شرع مقدس اسلام، كسي كه حقوق واجب مالش را نپردازد بخيل ميگويند.
امام كاظم علیه السّلام ميفرمايند: «بخيل كسي است كه از پرداختن واجبات الاهي خودداري فرمايد.»

|
تاریخ درج: 01/06/1397 | کد مطلب: 1 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 679