معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
حسن بن محبوب سراد (زراد)
حسن بن محبوب در سال 129 (یا 149) هجری قمری در کوفه در خانواده ای شیعی مذهب متولد شد. خانواده ی او چندین نسل بود که در کوفه زندگی می کردند و همگی ار مریدان خاص امیرالمومنین علیه السلام بودند.
او از نوجوانی به تشویق پدر به یادگیری علم حدیث و فقه پرداخت. پدرش اولین معلم و مشوق او در این راه بود. چنان چه کشّی از راویان شیعه روایت می کند که هرگاه ابن محبوب حدیثی را حفظ می کرد و آن را می نوشت پدر یک درهم به او جایزه می داد. (1)
او پس از گذشت سال ها به همراه سه راوی بزرگ دیگر دنیای شیعه، از ارکان چهارگانه ی شیعه در فقه و حدیث به شمار می رفت .
کنیه او زرّاد یا سرّاد به معنی زره ساز بود. او را جزو اصحاب اجماع می نامند . اَصْحاب اِجْماع، اصطلاحی در علم رجال امامیه ، اشاره به گروه مشخصی از راویان که از نظر عالمان رجالی در مرتبه بالایی از وثاقت قرار دارند. طبق نظر مشهور این افراد هجده نفرند که در شمار اصحاب امام باقر تا امام رضا علیهم السلام هستند. تمام علما این افراد را موثق میدانند و برای آنان درجه بسیار بالایی از اعتبار قائلاند.

حسن بن محبوب از امام صادق علیه السلام روایت نقل کرده است. هرچند در زمان این بزرگوار نبوده است ولی راویان حدیث، احادیث او را تایید نموده اند. ابن محبوب روایتی را مستقیم از امام کاظم علیه السلام نقل نکرده ولی او را در جمله ی یاران حضرت آورده است.
در زمان امام هشتم امام رضا علیه السلام حسن بن محبوب جزو یاران خاص ایشان بوده و شیخ طوسی و ابن ندیم تمامی روایات او را تایید کرده اند.
از حسن بن محبوب سراد آثار زیادی در زمینه ی فقه و حدیث به جا مانده است. از این بین می توان کتابهایی چون المشیخة، الحدود، الدیات، الفرائض، النکاح، الطلاق، النوادر، العتق، و المراح را نام برد. معروف ترین کتاب او المشیخه نام دارد که از کهن ترین آثار در فقه و رجال و معتبر در میان شیعه می باشد . این کتاب از طریق ابوالحسن ابن زبیر به شیخ طوسی و از طریق ایشان به قطب الدین راوندی رسیده است.(2)
حسن بن محبوب سراد در سال 224 هجری قمری در سن 75 سالگی یا بنا به روایتی در سن 95 سالگی در زمان ولایت امام جواد علیه السلام از دنیا رفت . از شاگردان او می توان به احمدبن أبي عبدالله البرقي، عليّ بن مهزيار ، عبدالله بن الصلت ، فضاله بن ایوب ازدی ، ابن ابی عمیر ، بزنطی اشاره کرد.
دو پسر او هارون و محمد و نوه ی او جعفر بن محمد از یاران امام جواد علیه السلام هستند و هرسه از بزرگان و راویان حدیث می باشند.
منابع
(1)الفهرست- شیخ طوسی
(2) الخرئج والجرائح – جلد یک- سعید راوندی

|
تاریخ درج: 19/09/1397 | کد مطلب: 7 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 793