در مسیر عبودیت
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
ادبیات در تمام دنیا از اهمیت خاصی برخوردار است و از کهن ترین علوم در تمام زبان هاست. ادبیات قرآن نیز دارای اعجاز است و جایگاه خاصی در متون دارد. در حالی که مقصود اصلی از ادبیات زبان تفهیم و تفهم است، اما قالب هر زبان یعنی درست خواندن و تلفظ آن نیز بسیار مهم است.
در قرآن به پیامبر صلیالله علیه و آله امر به قرائت قرآن، همراه با تأنی و تأمل در نماز شده است:
يَا أَيُّهَا الْمُزَّمِّلُ. قُمِ اللَّيْلَ إِلَّا قَلِيلًا. نِصْفَهُ أَوِ انْقُصْ مِنْهُ قَلِيلًا. أَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِيلًا (سوره مزمل آیات ۱-۴)
اى جامه به خويشتن فرو پيچيده. به پا خيز شب را مگر اندكى. نيمى از شب يا اندكى از آن را بكاه. يا بر آن [نصف] بيفزاى و قرآن را شمرده شمرده بخوان
در تفسیر ترتیل از امیرمؤمنان علی علیهالسلام آمده است که: بَيِّنْهُ تِبْيَاناً وَ لَا تَهُذَّهُ هَذَّ الشِّعْرِ وَ لَا تَنْثُرْهُ نَثْرَ الرَّمْلِ وَ لَكِنْ أَفْزِعُوا قُلُوبَكُمُ الْقَاسِيَةَ وَ لَا يَكُنْ هَمُّ أَحَدِكُمْ آخِرَ السُّورَةِ. ترتیل یعنی آن را به طور روشن بیان کن، نه مانند اشعار سریع و پشت سر هم بخوان، و نه مانند دانههای شن آن را پراکنده ساز، لکن چنان بخوان که دلهای سنگین را با آن بکوبی و بیدار کنی، هرگز هدف شما این نباشد که حتما به آخر سوره برسید (مهم آن است که محتوای آیات را درک کنید)

ما قرائت نماز را به ترتیل میخوانیم. ترتیل آواز نیست بلکه خواندن کلمات است به گونهای که خواننده ضمن خواندن، با درک معنا پیش رود. مخارج حروف در نماز با ترتیل به خوبی ادا میشود و این نگهداری نماز در قالب زیباست و اهمیت بسزایی دارد.
اگر نماز را با متن درست و ترتیل صحیح میخوانیم برای آن است که معنای زیبا و عالی کلمه را در قالب یک بسته بندی سالم نگه داریم.
اگر انسان قدرت داشته باشد که کلمات نمازش را درست ادا کند ولی نکند، به فتوای تمام علما و فقها نمازش باطل میشود. از آن جایی که در زبان عربی تلفظ حروف مثل ض،ز،ظ و ذ با هم فرق دارد اگر قالب قرائت کلمات رعایت نشود مفاهیم آنها نیز تغییر میکند.
یکی از دلایلی که تا به امروز دین اسلام محفوظ مانده است، قرائت صحیح کلمات است و اگر این قاعده وجود نداشت امکان داشت که دین تغییر کند. زیرا در صورت تغییر مخارج حروف، در زبان، معنای آنها زمین تا آسمان تفاوت پیدا میکند.
پس باید قالب قرآن را حفظ کنیم. چرا که اگر قالب قرآن نباشد قلب هم نیست. قالب و قلب فیزیکی است. پس قرائت که قلب قرآن و نماز است باید دقیق باشد و حتما حروف از مخارج خود ادا شوند تا « الحمدلله » به « الهمد لله» تبدیل نشود.

|
تاریخ درج: 28/12/1397 | کد مطلب: 5 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 484