معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
حمیده ی رویدشتی
هم زمان با روی کار آمدن حکومت صفویه و اعلام رسمی شدن دین شیعه در ایران زمین ، مکتب اصفهان در پاینخت صفویه شکل گرفت. با پدید آمدن مکانی امن برای شیعیان، بزرگان و علمای شیعی دسته دسته به سوی اصفهان آمدند و این مهاجرت باعث شد حوزه های و مدراس علمی و دینی شیعه در اصفهان شکل بگیرد تا ما در این قرن و قرن های بعد شاهد ظهور علمای بزرگ شیعی در شهر اصفهان باشیم.
با فراهم آمدن این امنیت زنان فرهیخته ی اصفهان نیز به یادگیری علم و دانش روی آوردند و از این رو ما در قرن یازدهم شاهد حضور زنان دانشمند ایرانی هستیم. از میان این بزرگ زنان ایران می توان از حمیده ی رویدشتی دخترشریف بن شمس الدین محمد رویدشتی نام برد که در این مکتب شکل گرفت. حمیده رویدشتی در سال 1066 هجری قمری در شهر اصفهان به دنیا آمد. پدر حمیده که به ملا شریف معروف بود از علمای بزرگ اصفهان و شاگرد شیخ بهایی بود. ملا شریف شاگردان بسیاری داشت که علامه مجلسی نیز یکی از شاگردان او بود.
حمیده سال های نخست زندگی را در کنار پدر و در منزل شروع به آموختن علوم دینی کرد و کم کم هنگامی که کلاس های پدر در منزل تشکیل می شد او نیز از پس پرده در تمامی آن ها شرکت می کرد و در جلسات بحث حاضر می شد و پدر از او به عنوان یکی از بهترین شاگردان یاد می کرد.

حمیده در علم رجال بسیار توانا بود و کم کم محضر اساتید دیگری را نیز تجربه کرد. در سنین نوجوانی به همسری مردی عامی که از نظر علم و تحصیلات بی تجربه بود در آمد و به شهر رویدشت کوچ کرد ولی این ازدواج نیز او را از علم آموزی دور ننمود. بلکه در آن سال ها به نوشتن کتاب و تدریس علوم اسلامی ایرانی به بانوان و کودکان روی آورد به نحوی که نام او در تاریخ به عنوان بانویی دانشمند و آموزگاری توانا آمده است.
حواشی زیادی از حمیده در کتب حدیث موجود است که علمای پس از او به آن استناد کرده اند. حمیده حاشیه ای بر کتاب استبصار شیخ طوسی نوشته و کتابی نیز به نام رجال حمیده از خود به یادگار گذاشت.(1) میرزا عبدالله افندی در کتاب ریاض العلما درباره ی حمیده ی رویدشتی نوشته است:« حمیده رحمة الله علیها عالمه و فاضله و استاد بانوان عصر خود بوده و در علم رجال اطلاع کافی داشته است . حمیده دارای زندگی پرمایه ای بود از او برخی کتاب های حدیثی مانند استبصار شیخ طوسی و دیگر حواشی بر کتب حدیثی برجای مانده است که خود نشانگر فهم و علم بالای او و دلالت بر دقت نظر و اطلاعات کامل او دارد.» حمیده دختری به نام فاطمه داشت که او نیز مانند مادر زنی دانشمند و استاد مدارس دینی در اصفهان بود . حمیده ی رویدشتی در سال1130 هجری قمری در رویدشت اصفهان از دنیا رفت .
منابع
(1):محدثات شیعه- 173

|
تاریخ درج: 03/02/1398 | کد مطلب: 6 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 749