معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
ابوبصیر مرادی
نام کاملش ابوبصیر لیث بن بختری مرادی است. او در نیمه ی اول قرن دوم هجری قمری می زیست و بیشتر عمر خود را در شهر کوفه سپری نمود. ابوبصیردر کلاس های درس امام محمد باقر علیه السلام شرکت می کرد و از یاران خاص آن حضرت به شمار می رفت.
هنگامی که امام باقر علیه السلام به شهادت رسیدند بین شیعیان حضرت برای شناسایی جانشین اختلاف افتاد. ابوبصیر از جمله اصحابی بود که بارها جانشینی امام صادق علیه السلام را از زبان پدر بزرگوارش شنیده بود. برای همین بلافاصله پس از شهادت ایشان با امام محمد صادق علیه السلام بیعت کرد و مردم را به بیعت با آن حضرت فراخواند. ابو بصیر لیث مرادی در زمره ی شاگردان خاص امام صادق علیه السلام در آمد. او که با کنیه های ابو محمد و ابویحیی نیز شناخته می شود احادیث زیادی را روایت کرده است و نام او در سلسله ی بسیاری از احادیث شیعی از جمله حدیثی از المحاسن برقی آورده شده است.(1)
امام صادق علیه السلام، ابوبصیر مرادی را بسیار دوست می داشتند و در حدیثی به او و سه تن دیگر از شاگردانش بهشت را بشارت داده اند و فرموده اند:« آنان چهار انسان والا مقام و امینان الهی بر حلال و حرام هستند و اگر این چهار تن نبودند ثمره ی نبوت از بین می رفت.»(2)

حضرت در جایی دیگر او را جزو کسانی آورده است که در حیات و ممات زینت و آبروی اهل بیت نامیده می شوند(3). از او کتابی در باب مسائل فقهی به یادگار مانده است که در این کتاب بیشتر به روایت ابن فصال فطحی پرداخته است و مورد استفاده محدثان مثل شیخ کلینی در کافی و شیخ طوسی در کتاب تهذیب قرار گرفته است. این کتاب مشتمل بر پاسخ های امام صادق علیه السلام به سوالات ابوبصیر مرادی می باشد.
از شاگردان ابو بصیر می توان به ابو جمیله مفصل بن صالح اسدی و عبدالله بن بکیر و عبدالله بن مسکال نام برد. مورخین می دانند که ابوبصیر مرادی تا قبل از سال 181هجری قمری زنده بوده است. او شهادت امام صادق علیه السلام را درک کرده است ولی از آنجا که حدیثی از امام موسی کاظم علیه السلام نیاورده است، گروهی بر این باورند که او با امام موسی کاظم علیه السلام بیعت نکرده است ولی این مطلب به احتمال زیاد مشکل دارد چون شیخ طوسی نامش را در فهرست اصحاب امام موسی کاظم علیه السلام نیز آورده و با توجه به حدیث گفته شده از امام صادق علیه السلام برای بشارت داده شدن به بهشت نمی توان به این حرف بسنده کرد و می شود گمان کرد که ابوبصیر لیث مرادی در همان ابتدای عهد ولایت امام موسی کاظم علیه السلام از دنیا رفته باشد.
منابع
(1)المحاسن- احمد بن محمد برقی- جلد اول
(2)تحفه الاحباب – شماره 554
(3)اختیار- شیخ طوسی- جلد اول

|
تاریخ درج: 17/02/1398 | کد مطلب: 6 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 394