شرح جمله ای از خطابه ی غدیر
به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
مَعاشِرَ النّاسِ، اَلا وَ اِنّى مُنْذِرٌ وَ عَلِىٌّ هادٍ
«هان مردمان! من بیم دهندهام و علی راهنماست.»
یک معنای هدایتکننده، همان بشارتدهنده است. خداوند در قرآن کریم میفرماید:
﴿إِنَّما أَنْتَ مُنْذِرٌ وَ لِکُلِّ قَوْمٍ هادٍ﴾(الرّعد (۱۳): ۷): ﴿حتماً تو انذارگر هستی و برای هر قومی هدایتکنندهای لازم است﴾
علی علیهالسّلام هدایتکنندهی قوم رسول خدا صلیالله علیه و آله، امّت مسلمان و امّت قرآن هستند.
«مَعاشِرَ النّاسِ، اَلا وَ اِنّى نَبىٌّ وَ عَلِىٌّ وَصِیّى. مَعاشِرَ النّاسِ، اَلا وَ اِنّى رَسولٌ وَ عَلِىٌّ الْاِمامُ وَ الْوَصِىُّ مِنْ بَعْدى، وَ الْاَئِمَّةُ مِنْ بَعْدِهِ وُلْدُهُ. اَلا وَ اِنّى والِدُهُمْ وَ هُمْ یَخْرُجُونَ مِنْ صُلْبِهِ»
«هان مردمان! بدانید که من پیامبرم و علی وصیّ من است. هان مردمان! من فرستاده ام و علی، امام و وصیّ پس از من است و امامان پس از او، فرزندان اویند. آگاه باشید! من والد آنان و ایشان از صلب اویند.»
«نَبِیّ» یعنی خبردار. خداوند در قرآن کریم میفرماید:
﴿عَمَّ یتَساءَلُونَ * عَنِ النَّبَإِ الْعَظِیمِ ﴾(النبأ (۷۸): ۲۰۱): ﴿ آنها از چه چیز از یکدیگر سؤال میکنند؟! * از خبر بزرگ و پراهمیّت﴾.

«إنّی نَبیٌّ»: یعنی آنکسی که از طرف عالم غیب و ملکوت خبردار است و خبر آورده، من هستم.
«وَ عَلِیٌّ وَصِییّ»: پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله در این جمله، اول خود را «نَبِیّ» معرفی مینماید و سپس علی علیه السلام را به عنوان وصی خود معرفی میکند تا معلوم شود وصی هم، وصیّ نبوّت است؛ یعنی برای آن خبرهایی که من دارم، پس از من، خبردار علی است. در اینجا نبوّت معنوی علی علیهالسّلام اثبات میشود؛ یعنی ایشان با فرشتگان، جبرئیل و با عالم غیب و ملکوت ارتباط دارند.
«إنِّی رَسولٌ وَ عَلِیٌّ الإمامُ»: علی علیهالسّلام رسول و نبی نیستند، ولی امام هستند. «وَالْوَصِیُّ مِنْ بَعْدِی»: کارهایی که من در رسالت و تبلیغم شروع کردم، علی علیهالسّلام آن را دنبال و پی میگیرد. برای اینکه حضرت خطّ امامت و ولایت را تعیین کنند میفرمایند: «وَالْأئِمَّۀُ مِنْ بَعْدِهِ وُلْدُهُ»: امامانِ پس از علی [از امام حسن و امام حسین علیهماالسلام تا امام زمان علیهالسّلام]، همه فرزندان علی هستند و علی پدر آنهاست.
حضرت رسول صلیالله علیه و آله در سیزده جای خطابهی غدیر به وجود مقدّسهی حضرت زهرا سلامالله علیها اشاره فرمودهاند، امّا نام ایشان را نبردهاند. حضرت فاطمه سلام الله علیها «لیلة القدر» هستند و باید از چشم نامحرمان به دور باشند؛ لذا در مقابل چنین جمعیّتی به اشاره سخن فرمودهاند. پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله فرمودند: « وَ اِنّى والِدُهُمْ وَ هُمْ یَخْرُجونَ مِنْ صُلْبِهِ»: من پدر آنان هستم و آنها از صلب علی هستند.
در اینجا حلقهای را که نفرمودند و از طرفی خودِ جمله نشانگر آن است، واسطه بودن حضرت زهرا سلامالله علیها بین نبوّت و امامت است. پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله میفرمایند من پدر امامانِ از فرزندان علی هستم. ایشان، از صلب علی و از دامن مادرشان حضرت زهرا سلامالله علیها هستند.
و از طرفی این جملات، مقدّمه هایی است برای معرّفی امام زمان ارواحنا له الفداه.
والسّلام عليكم و رحمة الله و بركاتُه

|
تاریخ درج: 31/04/1398 | کد مطلب: 3 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 637