معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
جواهری در خانواده ی مجلسی
ملامحمّد صالح جوانی بود فقیر و جویای علم که خود را برای تحصیل علم به اصفهان رسانده بود و در محضر استادان بزرگی چون ملامحمّد تقی مجلسی شاگردی میکرد. آن چنان شیفتهی آموختن و کسب علم بود که طولی نکشید که به شاگرد برتر و برگزیدهی علامه مجلسی تبدیل شد.
ملامحمّد تقی مجلسی به قدری او را دوست داشت که روزی از او سوال کرد که آیا قصد ازدواج داری و اجازه میدهی برایت دختری خواستگاری کنم؟ ملامحمّد با شرم از استاد پاسخ مثبت داد بی آن که بداند استاد دختر بزرگ خود را برای او در نظر دارد.

آمنه بیگم مجلسی، بزرگترین دختر استاد علامه محمّد تقی مجلسی سرآمدِ زنانِ روزگار خود بود. او در خانواده ای دانشمند و با تقوا پرورش یافت و مدارج ترقی را تا درجهی اجتهاد به سرعت پیمود. زمانی که پدر از او برای ازدواج با پسری فقیر ولی عالِم و دانشمند اجازه گرفت، پاسخ داد: «پدر، تنگدستی و فقر، عیب مردان نیست». و این گونه به سادگی به ازدواج ملامحمّد صالح مازندرانی در آمد.
آمنه بیگم در اولین روز زندگی مشترکشان متوجه شد همسرش سخت درگیر حل مسئلهای در باب کتاب قواعد علامه حلّی میباشد. زمانی که همسرش خانه را ترک کرد، قلم در دست گرفت و پاسخ سوال و مشکل همسر را حل کرده و در لای کتاب نهاد.
شبانگاه که ملامحمّد صالح مازندرانی به منزل بازگشت و به سراغ کتاب خود رفت با تعجب مشاهده نمود مسئلهای که روزها درگیر آن بود حل شده است.
پس سر به سجده نهاد تا شکر یزدان به جای آورد و خدای را به خاطر داشتن چنین همسری سپاس گفت (ریحانه الادب – محمد علی مدرس تبریزی).
دختر مجلسی از زنان بزرگی بود که به درجه ی اجتهاد و قضاوت رسید. ایشان در اوقات فراغت خویش به دعاوی مردم در اصفهان رسیدگی میکرد و به مشکلات دینی و سوالات فقهی مردم پاسخ میداد. او محدثی توانا بود و در گرد آوری اخبار بعضی از جلدهای کتاب بزرگ بحار الانوار به برادرش علامه محمّد باقر مجلسی کمک نموده است (زندگی نامهی علامه مجلسی – مصلح الدین مهدوی).
این بانوی فاضله و مجتهده، تالیفاتی نیز داشته است که در کتاب ریاحین الشریعه به نام ایشان اشاره شده است. تالیفات او عبارتند از: کتاب شرح الفیه ابن مالک، شرح شواهد سیوطی، تفسیر عبارات کتاب قواعد الاحکام علامه حلی، کتابی در باب فقه تا باب عبادت و دیوان اشعار.
این بانوی اصفهانی صاحب شش پسر و یک دختر شد که تمامی آنان از بزرگان و علمای عصر خود بودند و بسیاری از عالمان اعصار بعد از نسل ایشان میباشند. پسر بزرگش علامه آقا محمد هادی مترجم قرآن و مولف کتاب شارح فی حدیث میباشد.
آمنه بیگم مجلسی پس از عمری طولانی و پر برکت در اصفهان وفات یافت و مدفن ایشان در مسجد جامع اصفهان در نزدیکی قبر پدر و پدربزرگ ایشان بوده است که سالها بعد در هنگام مرمت از روی جهالت و یا اهمال از بین رفته است (مشاهیر زنان اصفهان - محمد حسین ریاحی).

|
تاریخ درج: 29/04/1395 | کد مطلب: 4 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1018