شرح جملهای از خطابهی غدیر
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
«مَعاشِرَالنّاسِ ! هذا عَلِیٌّ أخی وَ وَصيِّی وَ واعی عِلْمی»
هان مردمان ! این علی است برادر من و وصیّ من و نگهبانِ علم من.

این سه واژهی «أخی ، وَ وَصيِّی ، وَ واعی عِلْمی»، از واژههایی است که معنای (مَولا) را تفسیر و ترجمه میکند. سرپرستی برای قومی ممکن است در حوزههای مختلف باشد و به لحاظ اقتصادی، اداری، اجتماعی، مالی و ... کسی سرپرستی گروهی را به عهده بگیرد؛ امّا سرپرست مطلق؛ یعنی در تمام حوزهها.
آن حوزهها را پیامبراکرم صلّی الله علیه و آله در این جا معنا و معلوم کردهاند. یکی از معانی که فرمودهاند این است که: مردم بدانید! این علی که در کنار من است، برادر من است. برادر سمبلِ تقرب و نزدیکی عاطفی و همگونی در مرتبه و مقام است.
چراکه وقتی میگویند: این دو مثل دو برادر هستند؛ یعنی گویا پدر و مادرشان یکی است. پیامبراکرم صلّی الله علیه و آله در عین حالی که معلّم امیرالمؤمنین علی علیه السّلام، و سنّشان حدود ۲۵ سال بیشتر از ایشان است، تعبیر برادر میکنند که نشان دهند علی علیه السّلام در خیلی از مقامات با من برادر است.
پیامبراکرم صلّی الله علیه و آله حوزهی وصایت علی علیه السّلام را هم مشخص نمیکنند؛ یعنی در تمام ابواب و حوزهها، وصیّ من است. هم در ابواب دینی، هم در ابواب اجتماعی و فردی، هم اقتصادی، هم عاطفی و خانوادگی ... و در همه چیز.
مهم تر از دو واژهی قبل، جملهی «وَ واعی عِلْمی» است. لغت (واعی) یعنی ظرف و نگه دارنده. در مباحث پیشین گفته شد که شخصیّت پیامبراکرم صلّی الله علیه و آله و ائمّهی طاهرین علیهم السّلام دارای سه ویژگی است: ۱- اخلاقی و کمالات اخلاقی. ۲- علم و دانش. ۳- قدرتهای معنوی.
بنابراین پیامبراکرم صلّی الله علیه و آله با گفتن «وَ واعی عِلْمی» دو ویژگی مهمّ شخصیّت خودشان را که علی علیه السّلام داراست، و به جهت همان اخوّتی که بینشان برقرار کرده تذکّر داده و میفرمایند: او - علی - نگهبان علم من است.
نکتهی دیگر این که؛ من هرچه گفتم، علی آن را حفظ کرده و چیزی از آن فوت نشده است.
 |
تاریخ درج: 29/04/1395 | کد مطلب: 6 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 884