معرفی دشمنان
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
برگشته
محمد بن علي بن ابي الغزاقر معروف به شلمغاني، در روستاي شلمغان در حومهي شهر واسط به دنيا آمد. او که از قاريان قرآن بود کم کم به بغداد آمد و در دستگاه حکومت عباسي کاتب شد. او از ياران امام حسن عسکري عليه السّلام و از محدثان شيعي بود. "کتاب التّکليف" را در زمان حيات امام نوشت که پر است از احاديث و روايات شيعي که از زبان امام حسن عسکري عليه السّلام شنيده بود (رجال – نجاشي). در زمان غيبت صغري نيز او از ياران امام و از بزرگان شيعي بغداد بود.
حسين بن روح نائب سوم امام زمان عجّل الله تعالي فرجه، شلمغاني را براي کمک به شيعيان بغداد در آن شهر منصوب نمود، ولي شلمغاني که هميشه نسبت به حسين بن روح حسادت ميکرد خود ادعاي نيابت مستقيم امام غائب را کرد و کمي پس از آن، ادعا کرد که روح خدا در جسم او حلول کرده و پنهاني و در جمع ياران نزديکش خود را روح القدس ناميد (بحار الانوار- مجلسي- جلد 51). از آن جايي که اين ادعا از گرايشهاي غاليان (غلو کنندگان) بود، او اين ادعا را پنهان داشته بود.

حسين ابن روح از طريق ام کلثوم يکي از مبلغان زن، که فعاليت اماميه را در ميان زنان سرپرستي ميکرد متوجه اين انحراف شد. نايب سوم امام زمان عليه السلام به وکلاي خود در عراق و حوالي آن اين انحراف را گزارش کرد ولي برخي از اينان نيز که تحت تاثير صحبتهاي شلمغاني قرار گرفته بودند از دستورات حسين بن روح سرباز زدند.
تا اين که حسين ابن روح نوشتهاي از طرف امام زمان عجّل الله فرجه را پخش نمود که در آن حضرت، انحراف شلمغاني از اسلام را تاييد و او را لعن نموده بودند (الاحتجاج- طبرسي).
شلمغاني تا پيش از آن به قدري در ميان شيعيان نفوذ کرده بود که مردم پس از اعلام انحراف او به نزد حسين ابن روح آمده و از او سوال ميکردند که خانههاي ما پر از آثار شلمغاني است با آن ها چه کنيم؟ (الغيبه – طوسي) پس از اعلام خبر انحراف، شلمغاني در سال 313 هجري قمري به دستور خاقاني وزير حکومت عباسي به زندان افتاد و کمي بعد به موصل گريخت. در سال 316 هجري قمري شلمغاني مخفيانه به بغداد برگشت و شروع به فعاليتهاي مخفي خود و پخش گرايشهاي انحرافي خود نمود.
سرانجام در سال 323 هجري قمري توسط خليفه قاهر دستگير و بعد از شکنجه اعدام شد. جنازهي او را پس از مرگ در ميدان بغداد به آتش کشيدند (الکامل – ابن اثير).

|
تاریخ درج: 24/08/1395 | کد مطلب: 8 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 709