معرفی علما و اصحاب
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
زید بن صوحان عبدی
زید بن صوحان عبدی از بزرگان قبیلهی عبدالقیس و تبار ربیعه بود. او در ساحل خلیج فارس به دنیا آمده بود. او به همراه پدر و برادرانش صعصعه و سبحان عبدی در سال نهم هجرت در عام الوفود به مدینه آمدند تا پس از بیعت با رسول اکرم صلّی الله علیه و آله برای همیشه در عربستان بمانند.
رسول خدا صلّی الله علیه و آله وقتی زید را دیدند، در مورد او فرمودند: «زید یک دست خود را در راه خدا فدا خواهد کرد و آن دستش زودتر از خودش به بهشت خواهد رفت. سپس خود او نیز به دستش ملحق خواهد شد» (اعیان الشیعه - جلد ۷).
پیش گویی حضرت در نبرد قادسیه به حقیقت پیوست و زید یک دست خود را در آن جنگ از دست داد. زید پس از شهادت حضرت محمد صلّی الله علیه وآله شیعهی راستین امیرالمومنین علیه السّلام باقی ماند، تا جایی که در زمان خلیفهی سوم به دلیل اعتراضات پی در پی، او را به شام تبعید نمود.

زید بن صوحان بلافاصله پس از به خلافت رسیدن امیر المومنین علیه السّلام به کوفه بازگشت. قبل از جنگ جمل نامهای از عایشه به دستش رسید که در آن نوشته بود: «در خانه بنشین و مردم را از علی برگردان.»
زید در پاسخ به عایشه نوشت: «تو به کاری ماموری و ما نیز به کاری. تو به نشستن در خانه و ما به جهاد در راه خداوند سزاوارتریم. اکنون تو کار ما را به دست گرفتی و ما را به کار خود فرمان میدهی» (الاصابه- جلد ۱/ اعیان الشیعه جلد ۷).
او در جنگ جمل پس از شهید شدن برادرش، پرچمدار قبیلهی خویش بود. در میانهی جنگ با تیر عمروبن یثربی از اسب به زمین افتاد. امیرالمومنین علیه السّلام خود را به سرعت به بالای سرِ زید رساندند. زید در آخرین لحظات حیاتش با تمام توان گفت: «ای امیرالمومنین خداوند جزای خیرت دهد. تو خدا شناس، آگاه به قرآن و بلند مرتبه هستی و خدا در دلت بزرگ است. به خدا سوگند از روی نادانی به یاریات نشتافتم که از ام سلمه شنیدم که رسول خدا صلّی الله علیه واله وسلّم فرمودند: هرکس من مولای اویم پس علی نیز مولای اوست. به خدا سوگند من از آن که به سبب دشمنی با تو نزد خدا خوار گردم بیزارم.»
زید پس از گفتناین حرف به شهادت رسید. امیرالمومنین علیه السّلام بر بالای سر او گریستند و فرمودند: «خداوند تو را رحمت کند که کم مصرف و پر فایده بودی» (اسدالغابه جلد ۲/ اعیان الشیعه - جلد ۷). امروزه در بصره سمت راست مسیر سیبه در میان بیابان گنبد کوچکی بر مزار زید خود نمایی میکند.

|
تاریخ درج: 23/10/1395 | کد مطلب: 4 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 836