شرح جملهای از خطابهی غدیر
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
«وَاللَّهُ عَزَّوَجَلَّ وَ أنَا عَنْهُ راضِيانِ»
خداوند عزیز و جلیل و من، از او ( علی) خشنود هستیم.
این جمله چهار نکتهی اساسی دارد:
۱ - خبرداری پیامبر صلّی الله علیه و آله، فقط منحصر به احکام نیست؛ بلکه خبرداری از اطلاعات و موضوعات اشخاص هم هست. در این جا خبری که پیامبر صلّی الله علیه و آله میدهند، حجّت است. همان طورکه میفرماید: «إِنِّی رَسُولُ اللهِ اِلَیکُم جَمِیعاً» حجّت است، این هم که میفرماید: خدا و من از او خشنود هستیم، حجّت است.
۲ - رضایت مطلق خداوند و اشرف مخلوقات از یک بنده، دلیل بر عصمت و دوری آن فرد از معصیت و گناه و اشتباه است. وقتی خدا و پیامبر خشنود باشند، معنایش این است که کاری بر خلاف رضایت انجام نداده است.

۳ - وقتی خدا و پیامبر از کسی راضی میشوند، معلوم میشود آن چه را که خدا دوست دارد او اقدام کرده؛ یعنی به مستحبّات و ترک مکروهات هم علی علیه السّلام اقدام کرده و همین طور هم هست.
۴ - کارهای مباح رسول الله صلّی الله علیه و آله هم در راه عبودیّت و رضایت خداوند است. لذا کارهای مباح امیرالمؤمنین علی علیه السّلام هم خودش تبدیل میشود به کارهای مستحبّ؛ چون وقتی کار مباح را به قصد خشنودی خدا انجام بدهد، کارها از مباح بودن در میآید و مستحب میشود.
پس امیرالمؤمنین علی علیه السّلام در این جمله «وَ اللهُ عَزَّوَجَلَّ وَأنَا عَنْهُ راضِيانِ» واجبات را انجام میدهند، محرّمات را ترک میکنند، مکروهات را ترک میکنند، به مستحبّات عمل میکنند، و مباحات را هم به مستحباّت تبدیل میکنند.
والسّلام عليكم و رحمة الله و بركاتُه

|
تاریخ درج: 14/11/1395 | کد مطلب: 4 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1466