معرفی اماکن متبرکه
به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
حرم سیده زینب سلام الله علیها
بنا بر روایات معتبر بسیاری مرقد بانو زینب سلام الله علیها دختر امیرالمومنین علیه السّلام در سوریه و در شهر دمشق قرار دارد (هدیه الزائرین- شیخ عباس قمی).
نخستین بار در سال 193 هجری قمری یکی از زنان علوی به نام سیده نفیسه بنت حسن الانور از نوادگان امیرالمومنین علیه السّلام برای زیارت قبر بانو زینب به شام سفر کرد (اعیان الشیعه – جلد 7). در قرن پنجم هجری و در سال 500 فردی از حلب بر مزار این بانو مسجدی بنا کرد ولی گنبد و بارگاه این زیارتگاه در قرن هفتم هجری ساخته شده است. ابن جبیر، جهانگرد معروف دنیای اسلام در سفر خود به شام از این زیارتگاه نام برده است.
هرچند او این مزار را متعلق به ام کلثوم دختر دیگر امیرالمومنین علیه السّلام میداند. ابوبکر هروی نیز در همین قرن برای زیارت به مزار بانو زینب سلام الله علیها آمد. توسعه ی این حرم در سال 768 هجری قمری توسط سید حسین بن موسی موسوی حسینی انجام شد و کتیبه ای از آن سال نیز در حرم موجود است.

سید حسینی در آن سالها بنای زیارتگاه را بازسازی نمود و بسیاری از باغها و املاک خود را وقف این حرم نمود. وقف نامه توسط هفت تن از قضات شهر دمشق امضاء شد و امروزه نیز موجود میباشد (مرقد العقیله زینب- محمد حسین سابقی- صفحه 140).
در قرن چهاردهم این مقبره سه بار بازسازی شد. نخست در سال 1302 توسط سلطان عبدالعزیز خانی عثمانی تجدید بنا و ترمیم گشت. پس از آن در سال 1354 هجری قمری سادات آل نظام این حرم را برای تسهیل در کار زائرین توسعه داد.
سرانجام در سال 1370 هجری قمری این بنا تخریب و به طور کامل توسط سید محسن امین بازسازی شد. در قرن پانزدهم سید احمد فهری زنجانی برای حرم مصلی و شبستان ساخت که امروزه نیز در آن نماز جماعت و نماز جمعه اقامه میگردد.
گنبد این ساختمان طلایی رنگ است که طلاکاری آن در سالهای اخیر انجام شده است و روی گنبد آیات قرآن نوشته شده است. در سمت شرقی و غربی گنبد دو مناره کاشی کاری شده قرار دارد. گلدستههای حرم از کاشی معرق است که کاشی کاری ان توسط هنرمند اصفهانی استاد علی پنجه پور به مدت ده سال و به سبک اصفهان اجرا گردیده است. در مدخل غربی حرم، قبر بانو زینب سلام الله علیها و سمت راست آن داخل اتاق کوچکی سه مقبره دیگر وجود دارد که یکی از آنها قبر سید حسین یوسف مکی عاملی و دیگری محسن الامین عاملی صاحب اعیان الشیعه و سومی دختر میرزا تقی بهبهانی میباشد.
حرم نیز چهار در ورودی دارد و دیوارهای آن تا نیمه با سنگ سفید و بقیهی آن آیینه کاری شده است.

|
تاریخ درج: 28/11/1395 | کد مطلب: 5 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1081