معرفی اماکن متبرکه
به نام خداوند همه مهر مهرورز
قبرستان حجون
این قبرستان در شمال شرقی مکه بر سر دوراهی مسجد الحرام و کوه حجون قرار گرفته است. این قبرستان به نامهای جنت المعلی، مقبرهی قریش و یا مقبرهی بنیهاشم و قبرستان ابوطالب شناخته میشود.این مکان کهن ترین قبرستان شهر مکه میباشد.
در دوران قبل از اسلام نیز این مکان به عنوان یک قبرستان شناخته میشد. اولین جنازهی دفن شده در این مکان منسوب به قصی بن کلاب جدّ پنجم رسول خدا صلّی الله علیه و آله وسلم میباشد. پس از آن اهالی مکه در درهی سمت راست و چپ اموات خود را دفن مینمودند. عبد مناف و عبدالمطلب جد و پدر بزرگ حضرت محمد صلّی الله علیه و آله نیز در جنت المعلی به خاک سپرده شدهاند. مزار آمنه بنت وهب، مادر ایشان نیز در آنجا میباشد.
پس از بعثت، اولین شهدای اسلام "یاسر و سمیه" در قبرستان حجون به خاک سپرده شدند ولی با وفات حضرت ابوطالب و حضرت خدیجه بنت خویلد همسر پیامبر این قبرستان در بین مسلمانان دارای اعتبار و ارزش شد.

بر اساس گزارش قرآن (سوره جن) ملاقات و بیعت گروهی از جنیان با رسول خدا صلّی الله علیه و اله وسلم در حوالی حجون بوده است (ابن سعد جلد یک).
اقامت پیامبر صلّی الله علیه و آله وسلم در جوار حجون و زیارت حضرت از قبور حضرت خدیجه و ابوطالب در هنگام فتح مکه بر اعتبار این قبرستان افزود. به نقلی ۳۸ مرد و هفت زن از صحابه نیز در این مکان به خاک سپرده شدهاند (آثار الحجون لزیاره الحجون – فیروز آبادی).
قبر حضرت خدیجه در قرن هشتم هجری با گنبدی مرتفع گزارش شده است. در سال ۹۵۰ هجری قمری به دست سلطان سلیمان قانونی پادشاه عثمانی این مزار را به شیوهی مقابر مصری تجدید بنا کردند. در قرن یازدهم هجری قمری، اولیا چلبی در کتاب خود این قبرستان را با ۷۵ مقبرهی گنبد پوش توصیف کرده است و از زیارتگاههای عبدالمطلب، ابوطالب، حضرت خدیجه، میمونه همسر رسول خدا صلّی الله علیه و اله و شیخ علاءالدین نقشبندی نام برده است (اولیا چلبی- جلد ۹).
در سال ۲۹۸ بار دیگر بارگاه حضرت خدیجه سلام الله علیها باز سازی شد و در قرن سیزدهم ضریح و قبر ام المسلمین تجهیز شد و زیارتگاه ایشان با متولی و زیارت خوان رونق گرفت (سفرنامه محمد حسین بن مهدی فراهانی- جلد یک).
در سال ۳۰۵ شمسی همزمان با تخریب قبور بقیع این قبرستان نیز به دستور ملک عبدالعزیز پادشاه عربستان تخریب گشت. کلیهی مقبرهها تخریب و تمامی سنگهای قبرها کنده شد. این قبرستان هم اکنون با دیواری که تا دامنهی کوه حجون امتداد دارد احاطه شده است ولی بخش شمالی آن در دامنهی کوه حصاری ندارد.
داخل این گورستان با حصار فلزی به دو بخش شمالی- شامل قبور بنیهاشم- و جنوبی تفکیک شده است.
زیارت بزرگان این قبرستان مانند حضرت ابوطالب، حضرت خدیجه ،عبدالمطلب و آمنه مستحب دانسته شده است (جواهر الکلام جلد بیست).

|
تاریخ درج: 07/12/1395 | کد مطلب: 5 | تعداد نظرات: 0 | تعداد بازدید: 1831