به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
وَ ثَنّى بِالنَّدْبِ اِلى اَمْثالِها وَ اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ
ثَنّىاز لغت تثنیه آمده است. تثنیه یعنی دوتایی، دوباره گویی، دوباره طلبی. یعنی خداوند دعوت کرده است به اینکه نعمتهایی را که از آن برخوردار هستید را دوباره طلب کنید. به عبارتی یکبار نخواهید! یکبار میگوییم: خدایا! توفیق خدمتگزاری به امام زمان علیهالسلام را نصیب ما کن؛ خُب امروز گفتیم.
وَ ثَنّى بِالنَّدْبِ اِلى اَمْثالِها
یعنی متوجّه باشیم که دوباره بخواهیم و فروتنی کنیم تا دوباره این نعمتها برای ما بیاید. بنابراین مردم را دعوت کرده است به امثال این نعمتها تا مردم دوباره بخواهند. از مردم خواسته است که مدام بخواهند و مرتب دعا نمایند. این که در دعا ها هم آمده به خاطر همین است.
وَ اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ
شهادت میدهم که خدایی غیر از اللهنیست.
یک زمان میگوییم: اقرار میکنم و زمانی میگوییم: شهادت میدهم یا مینویسم؛ در شهادت، یک معنای دقیقی است. شهادت یعنی با تمام وجودم دارم اقرار میکنم. شاهد یعنی کسی که علم کامل دارد. خداوند عالم الغیب و شهادت است (1) یعنی هم غیب را و هم شهادت را دقیق میداند و برای خدا فرقی نمیکند. شهادت یعنی به تمام معنا علم دارد.
مثلاً میگوییم: الان هیچکدام از ما به اندازهی هیچ معلوماتی به میزان اعتقاد به خداوند و اینکه خودمان، خودمان هستم، نمیتوانیم شهادت بدهیم. لذا هر علمی هم که داشته باشیم، یک جاهای آن، غایب است. اما خودمان و نفسمان برای خودمان حاضر است و غایب نیست. قبل از اینکه منیّت شما برای شما حاضر باشد، خدا برای شما حاضر است. لذا میگوییم:
فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنيفاً فِطْرَتَ اللَّهِ (2)
فطرت الله یعنی خدا حضور دارد در جان ما و ما خدا را مییابیم و وِجدان میکنیم. این وِجدان که با تمام وجود است یکی از معانی لغت شهادت است. مثلاً در دعواها که میگویند: شاهد باشهد یعنی کسی که علم کامل دارد و شک نداشته باشد. لذا
وَ اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّهُ
یک شهادت به تمام معنا است.
وَالْحَمْدُ للَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ
منابع
1) عالِمُ الْغَيْبِ وَ الشَّهادَةِ؛ الأنعام (6) آیه 73
2) الروم (30) آیه 30