به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
{وُ قُلِ اعْمَلُوا فَسَیرَى اللّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ}، {وَ كُلَّ اِنْسانٍ اَلْزَمْناهُ طائِرَهُ فى عُنُقِهِ}
کلام حضرت زهرا عَلَیهِاالسَّلَامُ بعد از اینکه فرمودند: هر چه میتوانید مکر و حیله کنید و به ما فرصت ندهید، شما کار خودتان را بکنید و ما هم کار خودمان را انجام میدهیم و اینکه شما چشم به راه باشید و ما هم چشم به راه هستیم؛ بعد خودشان میفرمایند: خدایا! بین ما و قوم ما حُکم کن. سپس حضرت آیهای دیگر را قرائت میفرمایند:
{وُ قُلِ اعْمَلُوا فَسَیرَى اللّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ[1]}
و اى پيامبر! بگو: هر چه مىخواهيد انجام دهيد كه به زودى خداوند، رسول و ايمانيان، نتيجهى كارتان را خواهند ديد
ما انسانها معمولاً ظرفیّتمان کم است و وقتی چند بار به شخصی تذکر میدهیم، خسته شده و شاید قهر کنیم. اما یکی از روشهای ائمه علیهمالسلام این بوده تا آخرین لحظه تذکر میدادند، شاید که یک نفر بیدار شود. این آیه هم انذار است و هم تذکر؛ بگو ای پیامبر! هر کاری دلتان میخواهد انجام دهید.
فَسَیرَى اللّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ
به زودى خداوند، رسول و ايمانيان، نتيجهى كارتان را خواهند ديد
در ادامهاش یک آیه دارد که نشان میدهد که چه چیزی را میبینند؟ عمل و نامهی عمل را میبینند. یعنی غیر از اینکه خداوند نامهی عمل شما را میبیند، رسول و مؤمنین هم نامهی عمل شما را خواهند دید که منظور از این مؤمنون، ائمه علیهمالسلام هستند. از امیرالمؤمنین تا امام زمان علیهمالسلام بعد ثم الامثل فلامثل یعنی هر چقدر به ائمه علیهمالسلام نزدیکتر باشد دیدشان بیشتر است. به خاطر اینکه اعمال در روز قیامت مجسم میشود.
{وَ كُلَّ اِنْسانٍ اَلْزَمْناهُ طائِرَهُ فى عُنُقِهِ[2]}
هر كسى نامهى كردارش بر گردنش آويخته است
"اَلْزَمْناهُ" یعنی چسباندهایم. "طائِرَهُ فى عُنُقِهِ" پرندهاش را در گردنش منظور عمل است که مجسم شده است و قرآن کریم تعبیر به پرنده کرده است. یعنی تمام انسانها نامهی اعمالشان در گردنشان آویخته میشود.
{وَ كُلَّ اِنْسانٍ اَلْزَمْناهُ طائِرَهُ فى عُنُقِهِ}
"طائِرَ" یعنی چیزی که میپرد .حالا که هر کسی نامهی عمل و کردارش بر گردنش آویخته شده است، خداوند متعال نشان میدهد و مؤمنون هم میبینند و خود این یک تذکّر است. اینکه میگویند: هر کاری دلت میخواهد انجام بده، فردا نتیجهی کارت را خواهی دید که اگر کار خوبی باشد، خوب میبینی و اگر کارت بَد باشد که بَد خواهی دید.
وَالْحَمْدُ للَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ
[1]التوبة (9) آیه 105
[2] اسراء (17) آیه 13