«وَ اللهُ عَزَّوَجَلَّ عَرَّفَنِی الحَلالَ وَ الحَرامَ وَ أنَا أفضَیتُ بِما عَلَّمَنی رَبِّی مِن کتابِهِ وَ حَلالِهِ وَ حَرامِهِ إلَیهِ»
«خداوند عزّوجل هم روا و هم ناروا را به من شناسانده و من آموخته هایم را از کتاب خدا و حلال و حرام او را در اختیار علی نهادم.»
مهمترین مسألهای که نبیّ اکرم صلیالله علیه و اله در خطبه غدیر دربارهی امیرالمؤمنین علیهالسّلام به آن پرداختهاند، بیان علم و دانش و قدرت و اخلاق ایشان است؛ امّا در بین این سه کمال از دو جهت بیشتر به علم پرداختهاند:
1 - وسعت علم و دانش برای جانشین پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله بسیار مهم است.
2 - علمی که پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله برای خودشان و برای امیرالمؤمنین علیهالسّلام اثبات کردهاند، مساوی باقدرت است. وقتیکه علمشان را فرمودند، قدرت هم اثبات میشود.
در اینجا صحبت از سه گونه علم و مصادیق آن است. یکی علم حلال، دوم حرام و دیگری علم کتاب که قرآن کریم است رسول خدا صلیالله علیه و آله میفرمایند:
«وَ اللهُ عَزَّوَجَلَّ عَرَّفَنِی الحَلالَ وَ الحَرامَ»: خداوند متعال حلال و حرام را به من معرّفی کرده است.
«وَ أنَا أفضَیتُ بِما عَلَّمَنِی رَبِّی مِن کِتابِهِ وَ حَلالِهِ وَ حَرامِهَ إلَیهِ»: آنچه را که خداوند به من آموخت، به علی منتقل کردم؛ یعنی علم کتاب و علم حلال و حرام پیشِ امیرالمؤمنین علی علیه السلام است. ممکن است بسیاری از حلال و حرامها ممکن است باشد که فرصت ابرازش نرسیده باشد و پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله به امیرالمؤمنین و به ائمّهی طاهرین علیهم السّلام واگذار کردهاند؛ ائمّه علیهم السلام هم در محل و موقع خودش عند اللّزوم آنها را ابراز میکنند.
والسّلام عليكم و رحمة الله و بركاتُه