به نام خداوند همه مِهر مِهروَرز
مجلس بیست و پنجم مبحث جامع فدک
خداوند دو راه برای انسان قرار داده است
خداوند بعد از اینکه انسان را خلق کرده است، دو راه برای او قرار داده تا با اختیار خویش انتخاب نماید. یکی راه ثواب و دیگری راه عِقاب، حضرت زهرا عَلَیهِاالسَّلَامُ میفرمایند:
ثُمَّ جَعَلَ الثَّوابَ عَلى طاعَتِهِ
سپس قرار داده راه ثواب را بَر اطاعت خودش
وَ وَضَعَ الْعِقابَ عَلى مَعْصِيَتِهِ
و عِقاب را قرار داده بَر معصیت خودش
"الْعِقابَ" یعنی عاقبت به شَرّی؛ کسانی که معصیت میکنند باید عِقاب شوند. حضرت پاسخ این سؤال را که چرا خداوند این کار را کرده، با اینکه به انسان اختیار داده است را اینطور میفرمایند:
ذِيادَةً لِعِبادِهِ عَنْ نَقِمَتِهِ
واژهی "زیاد" با حرف "ز" یعنی اضافه کردن امّا با حرف "ذ" یعنی جلوگیری و سَد گذاشتن میباشد. حضرت زهرا عَلَیهِاالسَّلَامُ میفرمایند: «خداوند عِقاب را گذاشته است برای اینکه مانع بندگانش بشود از اینکه وارد عذاب شوند.» نِقمَت پارادوکس نعمت و به معنی عذاب است. ایشان در اینجا بعد از نفی کردن، یک جملهی اثباتی مثبت میفرمایند:
وَ حِياشَةً لَهُمْ اِلى جَنَّتِهِ
و مردم را به بهشت خودش سوق دهد
بالاترین ذکر در دین، توحید یعنی "لا إله إلّا اللّه" است. در این ذکر نیز ما اول نفی میکنیم "لا إله" و بعد اثبات"إلّا اللّه"؛ به عبارتی اول محیط را جارو و تمیز کرده و سپس فرش را پهن میکنیم!
عبودیّت پیامبر صَلَّىاللَّهُعَلَیهِوَآلِهِ دلیل بر حقّانیّت ایشان
آنچه که در ادیان تبلیغ میشود، عبودیّت است و آنچه که در دستگاه پادشاهان و سلاطین خبری از آن نیست، عبودیّت است! البته به دلیل اینکه بشر ذاتاً به دنبال عبودیّت است، آنها جای عبودیّت را تغییر دادهاند و گفتهاند که به جای اینکه عبد خدا باشید، باید عبد ما شوید! لذا آنطور که انبیاء الاهی به تبلیغ عبودیّت پرداختهاند، پادشاهان و سلاطین مطرح نکردهاند. حضرت زهرا عَلَیهِاالسَّلَامُ در ضمن این جمله
وَ اَشْهَدُ اَنَّ أَبِى مُحَمَّداً صَلَّىاللَّهُعَلَیهِوَآلِهِ عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ
چند نکته فرمودهاند: اول؛ در نظام خلقت، پدر من دارای یک جایگاه است. دوم؛ ایشان نفرموده است که من دختر او هستم، بلکه فرمودهاند: ایشان پدر من هستند. یعنی بیشتر پیامبر اکرم صَلَّىاللَّهُعَلَیهِوَآلِهِ را مطرح کردهاند. سوم؛ در این جمله، بالاترین و اساسیترین رَدای پیغمبر صَلَّىاللَّهُعَلَیهِوَآلِهِ که عبودیّت و بندگی ایشان است را فرمودهاند. لذا اگر پیغمبر اسلام صَلَّىاللَّهُعَلَیهِوَآلِهِ هیچ معجزه و دلیلی بر حقّانیّت خودشان نداشته باشند به غیر از همین یک جمله، برای اثباتشان کافی است! زیرا خودشان را با تمام مقامات به عنوان عَبد و بندهی خداوند معرفی کرده است.
شهادت به بندگی و رسالت پیغمبر صَلَّىاللَّهُعَلَیهِوَآلِهِ جزئی از اعتقادات است
اینکه حضرت زهرا عَلَیهِاالسَّلَامُ عبارت "وَ اَشْهَدُ" آوردهاند نیز برای این است که میخواستند بفرمایید این موضوع عبد و رسول بودن پدر من جزئی از دین است و إلا دلیلی نداشت که ایشان از واژهی "وَ اَشْهَدُ" استفاده نمایند و حالا که میفرمایند شهادت میدهم، پس یعنی این جزئی از اعتقادات است.
پیامبر اکرم صَلَّىاللَّهُعَلَیهِوَآلِهِ اولین آفرینش عالَم خلقت هستند
حضرت زهرا عَلَیهِاالسَّلَامُ این اولین آفرینش بودن پدرشان را اینگونه بیان میکنند:
اِخْتارَهُ قَبْلَ اَنْ يَجْتَبِلَهُ
او انتخاب کرده و بهترین انتخاب را نیز کرده است قبل از آنکه خلق کند
"اِخْتارَهُ" از لغت خیر میآید. یعنی قبول کرده که بهترین را برگزیند.
وَ اصْطَفاهُ قَبْلَ اَنْ يَبْتَعِثَهُ
قبل از اینکه او را مبعوث کند، او را برگزیده است
"اصْطَفاهُ" از صفوه به معنای برگزیدن و زلال کردن است.
وَ سَمّاهُ قَبْلَ اَنْ يَسْتَنْجِبَهُ
و او را اسم گذاشته است قبل از آنکه به عنوان نجیب او را برگزیند
اینها سِیر خلقت و آفرینش پیغمبر اکرم صَلَّىاللَّهُعَلَیهِوَآلِهِ است.
وَالْحَمْدُ للَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ