به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
کتابخانهی عمومی امیرالمومنین علیه السلام مشهور به کتابخانهی علامه امینی
کتابخانهی آیت الله امینی با نام «مكتبه الامام الاميرالمومنين عليهالسلام العامه» از مهم ترین کتابخانههای شهر نجف و دنیای اسلام میباشد. علامه امینی صاحب کتاب الغدیر برای تالیف این کتاب به کشورهای مختلف سفر کرد و بیش از صد هزار نسخه کتاب در کتاب خانههای معروف دنیا را مطالعه کرد.
در ان هنگام بود که متوجه کمبود کتابخانهای اسلامی در شهر مذهبی نجف شد.علامه امینی برای این منظور در منطقهی الحویش نجف زمینی با متراژ ۲۶۰ متر مربع خریداری نمود. منطقهی الحویش بسیار نزدیک به حرم امیرالمومنین علیه السلام بود و در آن سالها به طلاب اختصاص داشت.
گویی این کتابخانه در وسط مدرسههای طلاب مانند مدارس سید، آخوند، قزوینیها و غیره در مکانی به دور از هیاهو و غوغا ساخته شده بود.
علامه امینی که در طی سفرهایش اقدام به شناسایی و خرید کتابها و نوشتههای مهم و پر ارزش اسلامی کرده بود اساس و پایهی اولیه کتابخانه را کتابهای خودش قرار داد.این کتابخانه در سه طبقه و با معماری اسلامی- عربی در سال ۱۳۷۳ هجری قمری ساخته شد و سه سال بعد در روز عید غدیر با نام «مكتبه الامام الاميرالمومنين عليهالسلام العامه» افتتاح شد. علامه امینی این کتابخانه را وقف استان قدس رضوی کرد.
وی برای دریافت کتاب برای کتابخانه وسواس خاصی داشت و هر کتابی را قبول نمیکرد. اگر کتاب خوبی به کتابخانه اهدا میشد که پیش از این در کتابخانه موجود بود این کتاب با کسب اجازه از اهدا کننده، فروخته میشد و به جای آن کتاب دیگری را خریداری میکرد.
کتابهای این مجموعه در سه بخش کتب خطی، چاپ سنگی و چاپی نگهداری میشود. در سال ۱۴۲۲ حاج محمد سعید شمس ۴۰۰۰ جلد کتاب به کتابخانه هدیه کرد.
در کتابخانه بخشهای مختلفی چون بخش کتابهای زبانهای غیر عربی، کتابهای خطی، آثار و هدایا، بخش رایانه، بخش حفاظت و نگهداری و.... موجود است.
ازجمله این منابع نفیس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مخزن اصلی برای نگهداری کتب چاپی به زبان عربی باظرفیت پنجاه هزار عنوان کتاب و ۳۰۰ رسالهی مختلف دانشگاهی.
مخزن کتب چاپی غیر عربی با ظرفیت ده هزارعنوان کتاب چاپی به زبانهای مختلف فارسی، اردو، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و روسی.
بخش مخطوطات کتب خطی عربی و غیر عربی حاوی بیش از شش هزار عنوان کتاب خطی است.
بخش جراید حاوی ده هزار عنوان مجله و... میباشد.
پی نوشت:
حماسه ی غدیر-حکیمی
آشنایی با کتابخانهی علامه امینی- فائزه سادات طباطبایی