به نام خداوند همه مِهر مِهر وَرز
بهترین راه کسب هر علمی، دریافت بی واسطه تر آن از منابع مورد اطمینان است. خصوصاً در مورد علوم دینی.
به جرأت می توان گفت یکی از کتبی که در علم نقل حدیث از ائمه علیهم السّلام شاخص و برتر است کتاب شریف کافی "اَلکافی" می باشد.
ثقة الإسلام کلینی در یازده قرن پیش، مدّت بیست سال از عمر خود را با كمال اخلاص و مودّت صرف كرد و منتخبی از احادیث و اخبار ائمه معصومین علیهم السّلام را از لابِلاى كتب و رساله ها برگزید و مجموعه اى نفیس و بىنظیر، به جامعه ی اسلام و تشیّع تحویل داد كه در تمام این یازده قرن در میان صدها هزار كتاب اسلامى مانند خورشیدی تابان درخشندگى نمود تا آنجا كه متجاوز از پنجاه كتاب در شرح و ترجمه و تعلیقش به زبان هاى مختلف منتشر گشت و آن مجموعه در میان دانشمندان و مؤلّفین به عنوان یك حجّت و سند مذهبى تلقّى شد و در جامعه ی تشیّع در ردیف معتبرترین كتب حدیثی به شمار می رود.
شیخ کلینی در پاسخ کسی که از او درخواست نوشتن کتاب جامعی نموده است، می گوید:
«در کافی تمام آنچه متعلَّم در فنون علم دین، به آن نیاز دارد و قصد عمل به اخبار درست و سنن صحیح دارد، جمع شده است.»
مرحوم کلینی در دوران غیبت صغری زندگی کرده ؛ یعنى نوّاب خاصّ امام زمان عجّل الله تعالی فرجه را درک كرده و همین مطلب یکی از وجود اعتبار کتاب اوست.
کتاب کافی همواره مورد تأیید بزرگان تشیّع در طول تاریخ بوده و هست:
1-شیخ مفید گوید: كافى در ردیف جلیلترین كتب شیعه و سودمندترین آنهاست.
2-محمّد بن مكى شهید گوید: كتاب كافى در علم حدیث است و امامیّه مانندش را ننوشته اند.
3- محقّق كركى گوید: كتابى بزرگ در موضوع حدیث به نام كافى است كه مانندش نوشته نشده. این كتاب از احادیث شرعى و اسرار دینى مقدارى جمع آورى نموده كه در كتاب دیگرى یافت نمی شود.
4-فیض كاشانى گوید: كافى،شریفترین و كاملترین و جامعترینِ كتب است زیرا كه در میان آنها شامل اصول و خالى از عیب و فضول است.
5-شهید ثانى گوید: كتاب كافى، آبشخور صافى است كه به جان خودم سوگند هیچ نویسنده اى مانندش را به رشته ی تألیف در نیاورده است و قدر و منزلت كلینى و جلالت او از این كتاب هویدا گردد.
6-شیخ حرّ عاملی گویند: این سخن کلینی که «در کافی تمام آنچه متعلَّم در فنون علم دین، به آن نیاز دارد و قصد عمل به اخبار درست و سنن صحیح دارد، جمع شده است » را بیانی صریح در شهادت به صحت احادیث کافی می داند. ( البته « صحیح » به اصطلاح قدما،به معنی قطعیّت صدور از معصوم با قرائن قطعی یا تواتر یا شهرت صحت اصول و منابع اصلی است. )
7-علامه محمد تقی مجلسی می گوید: همانند کافی در میان مسلمانان نگاشته نشده است.
8-علامه محمد باقر مجلسی در کتاب مرآة العقول، در شرح مبسوط وی بر کتاب کافی، می نویسد: کتاب کافی از تمام کتب اصول، مضبوط تر و جامعتر است و بهترین و بزرگترین تألیف تشیّع است.
9-مرحوم سید ابوالقاسم خویی در کتاب معجم رجال حدیث، از قول استادش مرحوم نائینی، می گوید: مناقشه در اسناد روایات کافی حرفه و ترفند عاجزان و ناتوانان است.
كافى در جمیع فنون و احادیث و تمام اقسام علوم الهى كه از خاندان عصمت علیهم السّلام به دست آمده، حدیث دارد.